Hlavní obsah

Klasiku Gent-Wevelgem senzačně ovládl Eritrejec Girmay

Aktualizováno

Eritrejský cyklista Biniam Girmay Hailu senzačně ovládl nedělní 84. ročník jarní klasiky Gent-Wevelgem. Závod ve Flandrech rozhodl po bezmála 249 km finiš čtyřčlenné skupinky uprchlíků, která v posledních stovkách metrů začala taktizovat a Girmay Hailu našel správný moment pro rozhodující nástup. Jeho vítězství je historicky největším triumfem pro africkou cyklistiku.

Foto: Profimedia.cz

Eritrejec Biniam Girmay Hailu (vlevo) poráží na cílové čáře klasiky Gent-Wevelgem Christopha Laporta.

Článek

Jízdu čtyřčlenného vláček uprchlíků těsně před cílem zpomalilo taktizování, blížící se peloton ale kvarteto nakonec nepohltil. Girmay šikovně nastoupil a projel cílem před Francouzem Christophem Laportem, který v pátek pomohl povedeným únikem na další více než 200kilometrové klasice ve Flandrech s cílem v Harelbeke k triumfu Woutu van Aertovi, a Belgičanem Driesem van Gestelem.

"Je to neuvěřitelné, úžasné. Tohle jsem nečekal. Teprve před pár dny jsme změnili můj program a přijeli jsme sem pro dobrý výsledek. Ten závod je skvělý, neskutečný," rozplýval se v cíli v televizním rozhovoru Girmay, který se stal v 84. ročníku prvním africkým vítězem prestižního závodu.

Girmay během loňské sezony podepsal smlouvu s belgickou stájí Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, za kterou závodí i český cyklista Jan Hirt. V září se blýskl druhým místem na mistrovství světa v závodě jezdců do 23 let a sezonu zakončil pátým místem na Gran Piemonte

Vidět byl také v úvodu této sezony, v lednu zvítězil ve španělské Alcúdii. Pak dojel třikrát v první desítce v etapách na Paříž-Nice a v pátek skončil pátý na E3 Saxo Bank v Harelbeke. V další belgické klasice už si dospurtoval pro životní úspěch.

"Samozřejmě jsem se už cítil mnohem lépe, ale byli tam se mnou dobří jezdci, takže jsem měl trochu obavy. V posledních 250 metrech jsem si věřil. Ke konci všichni čekali, co udělá Van Aert, což mi to trochu usnadnilo," zmínil Girmay favorizovaného obhájce prvenství.

Před nadcházejícími jednorázovými závody dá přednost odpočinku a rodině. "Jsem tu už tři měsíce. Chybí mi žena a dcera, takže vyrazím domů," uvedl.

Gent-Wevelgem (WorldTour) - 248,8 km
1. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux)5:37:57
2. Laporte (Fr./Jumbo-Visma)''
3. Van Gestel (Belg./TotalEnergies)''
4. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo)''
5. Kragh Andersen (Dán./DSM)-8

Reklama

Související témata: