Hlavní obsah

Kolik si vydělají cyklisté za tři týdny dřiny na Tour? Vede Alpecin, zklamání Vlčí smečky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři týdny ohromné dřiny, ale nečekejte podobné prize money jako třeba v tenise nebo formuli 1. Po prvním týdnu Tour de France si nejvíce vydělal tým Alpecin-Deceuninck díky třem etapovým prvenstvím sprintera Jaspera Philipsena, a to celkem 48 200 euro (v přepočtu přibližně 1 150 000 korun). Obrovské zklamání prožívá belgický velikán Quick-Step.

Nominace a příprava na Tour. Příspěvek z pořadu Studio TourVideo: Sport.cz

 
Článek

Cyklisté jsou živeni především díky sponzorům. Výhru ze závodů si navíc rozdělí celý tým. A „nejhůře" je na tom úplný vítěz. Jezdec, který doveze žlutý trikot až do Paříže, sice obdrží prémii půl milionu euro (12 milionů korun), ale je dlouholetou zavedenou tradicí, že odměnu rozdělí mezi celý tým. Ačkoliv se to totiž nemusí na první pohled zdát, cyklistika je týmový sport.

Celkově se na Tour de France rozdělí 2 308 200 euro (55 milionů korun), část prémií si odkrojí i členové realizačního týmu, mechanikové nebo týmoví lékaři a fyzioterapeuti.

Rozjíždění sprinterského vláčku, příspěvek ze Studia TOUR s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

Cofidis se dočkal po 15 letech etapového triumfu, příspěvek ze Studia TOUR s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

Po prvním týdnu letošního ročníku Staré dámy v odměnách vede Alpecin-Deceuninck před týmem Tadeje Pogačara SAE Team Emirates a nizozemskou stájí Jumbo-Visma s držitelem žlutého trikotu Jonasem Vingegaardem.

Až na posledním místě s pouhými 3 600 euro (86 tisíc korun) se krčí slavná belgická stáj Soudal Quick-Step, která dlouhé roky útočí na co největší počet etapových prvenství.

Jenže Vlčí smečka, jak se týmu Patricka Lefevera přezdívá, letos na výrazný výsledek čeká. Elitního sprintera Fabio Jakobsena potkal pád, po němž se trápí. Julian Alaphilippe je sice vidět v únicích, ale k výhře měl zatím daleko.

Reklama

Související témata: