Hlavní obsah

Královskou etapu Závodu míru juniorů vyhrál Nizozemec Huising

Nizozemský cyklista Menno Huising vyhrál „královskou" etapu Závodu míru juniorů. Do německého Olbernhau přivezl v úniku čtyřčlennou skupinu, v níž nechyběl ani Němec Emil Herzog. Ten se díky tomu oblékl do žlutého trikotu pro lídra závodu. „V pátek jsem spadnul a díky tomu ztratil kontakt s čelem závodu. Řekl jsem si, že už se vlastně nic moc nedá pokazit a já si chtěl, navzdory bolavému kolenu, spravit chuť. Závod míru je moc krásný, moc si ho užívám," hodnotil etapu i závod vítězný Huising.

Foto: Patrik Pátek/PatRESS

Dramatický dojezd třetí etapy Závodu míru juniorů. Čeští cyklisté v kvartetu nejlepších scházeli.

Článek

Nejdelší a nejnáročnější etapa klání vedla z Teplic do saského Olbernhau, kdy na cyklisty čekaly tři vrchařské prémie. V prvním stoupání se startovní pole začalo trhat a z balíku cyklistů se následně oddělil právě Huising s Portugalcem Morgadou, ke kterým se následně přidali Nor Nordhagen a Němec Herzog. Ti si to také rozdali o etapové vavříny. Spurt vyhrál nizozemský reprezentant. Hlavní pole přijelo do cíle se ztrátou téměř dvou minut.

Němec Herzog byl sice v sobotu druhý, ale to stačilo k tomu, že se oblékl do žlutého trikotu lídra. „Sobotní etapa bolela. Byla velmi těžká. Chtěl jsem etapu vyhrát etapu, ale to nevyšlo, nicméně je z toho žlutý trikot, takže mnohem cennější trofej, kterou budu chtít udržet," plánoval novopečený vedoucí muž průběžné klasifikace.

Nejúspěšnějším z českých závodníků byl v sobotu třináctý Martin Bárta. „Chtěli jsme víc. Ale jinak kluci jedou skvěle a podávají super výkon. U některých z nich je až za hranicí možností. Ale samozřejmě jsme chtěli útočit," ohlédl se za etapou český reprezentační trenér Tomáš Konečný.

„Únik čtyř závodníků nebyl dobrý pro Pavla Novák. Dva z nich ho skočili, on zase skočil Pajura, takže celkově to není špatné. Ale přiznávám, že s Pavlem jsme čekali, že zaútočí na pódium," dodal. Novák je zatím šestý a na lídra ztrácí necelé dvě a půl minuty.

Cyklistický Závod míru juniorů
3. etapa (Teplice - Olbernhau, 121, 7 km):
1. Huising (Niz.) 3:05:19
2. Herzog (Něm.)
3. Morgado (Port.)
4. Nordhagen (Nor.) – všichni stejný čas
13. Bárta (ČR) 1:57
Průběžné pořadí po 3. etapě
1. Herzog (Něm.) 7:10:20
2. Morgado (Port.) +0:29
3. Nordhagen (Nor.) +0:35
...6. Novák (ČR) +2:25

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.