Hlavní obsah

Kreuziger ani Contador na pódium nedosáhnou. Froome si pohlídal žlutý trikot, vyhrál Quintana

Annecy
Aktualizováno

Roman Kreuziger je po sobotní předposlední 20. etapě Tour de France na pátém místě, o jednu pozici si pohoršil. Týmový lídr Alberto Contador spadl po krizi v posledním kopci na čtvrtou příčku a stáj Saxo-Tinkoff ve finále zůstane bez umístění na pódiu mezi jednotlivci. Hřát ji může pouze prvenství mezi týmy, což je při ambicích Contadora na celkové vítězství slabá náplast. Nedělní etapa do Paříže, která pozdě večer jen korunuje šampióna Chrise Froomeho a v závěru na Champs Elysées vyzve o prestižní triumf sprintery, už na pořadí nic nezmění. Je nepsaným pravidlem, že se v ní kromě závěru nezávodí.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Kolumbijský cyklista Nairo Alexander Quintana z týmu Movistar slaví vítězství ve 20. etapě stého ročníku Tour de France.

Článek
Fotogalerie

„Jsme zklamáni, že jsme ztratili pódium v této klíčové etapě Tour. Je to taková hořká pilulka, kterou musíme spolknout," uvedl sportovní ředitel Saxo-Tinkoff Fabrizio Guidi. „Ale je třeba si přiznat, že jsme dnes prohráli s lepšími. Přesto jsme během celé Tour ukázali velkou sílu. Roman i Alberto skončili v top 5 a jsme první v soutěži týmů. Nikdo nám nemůže vytknout, že bychom byli pasivní a čekali na to, co udělají ostatní. Bojovali jsme neustále," dodal.

Froome si v poslední těžké etapě s cílem na kopci Semnoz v nadmořské výšce 1655 metrů bezpečně hlídal svůj luxusní náskok. Co na tom, že mu Quintana i Rodríguez v závěru ujeli. Vždyť na druhého Kolumbijce z Movistaru, který etapu vyhrál po nástupu na posledním kilometru, má k dobru pořád přes pět minut.

Etapu dlouho kontroloval Movistar, ale podle očekávání se rozhodovalo až v cílovém kopci dlouhém necelých 11 kilometrů s převýšením 912 metrů. V čelní skupině zůstali všichni favorité. Zhruba 9 kilometrů před cílem začal ztrácet Kreuziger, kterého v etapě zbrzdily dva defekty. Za chvíli odpadl i Contador, nástup trojice Froome, Quintana, Rodríguez byl nad jeho síly.

Kreuziger však zrychlil a po necelých třech kilometrech španělského parťáka dojel. Ten na něj čekal jako na smilování. Stejně jako v pátek Contadora táhl a odvedl ve prospěch lídra opět neskutečnou práci. Odpadl až 1,6 kilometru před cílem a v etapě obsadil 10. místo se ztrátou 2:55 min. Měl toho plné zuby, v závěru mu pomohl ještě týmový kolega Hernandez.

Quintana nejlepším vrchařem

Quintana díky prvenství poskočil na druhé místo průběžného pořadí, druhý Rodríguez na třetí. Froome už si v závěru mohl v hlavě přehrávat, jaké to bude stát v Paříži na nejvyšším stupni.

„Je to neskutečné sedět tady ve žlutém dresu, trochu ztrácím slova," řekl lídr stáje Sky Chris Froome. „Ještě se zítra musíme doplácat do Paříže, ale pořadí už je vyřešeno. Dnes jsem si v závěru mohl dovolit jet svoje tempo, protože jsem věděl, že mám dostačující náskok," dodal.

Štěstím zářil i vítěz etapy. „Ani tomu nemůžu uvěřit," jásal Nairo Quintana po svém prvním etapovém vítězství na stém ročníku Tour. K bílému dresu pro nejlepšího závodníka do 25 let po sobotě získal i ten cennější puntíkatý pro nejlepšího vrchaře.

„Musím poděkovat všem klukům z týmu za práci po celou Tour. Všechno dopadlo skvěle. Ještě daleko líp, než jsem čekal," přiznal cyklista Movistaru. „Je to speciální den pro Kolumbii. I proto, že je u nás státní svátek. Na konci etapy jsem myslel na svou rodinu a kamarády," prozradil Quintana.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 20. etapa: Annecy - Annecy-Semnoz (125 km):
1. Quintana (Kol./Movistar) 3:39:03
2. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -16
3. Froome (Brit./Sky) -28
4. Valverde (Šp./Movistar) -1:42
5. Porte (Austr./Sky) -2:17
6. Talansky (USA/Garmin) -2:27
7. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) -2:28
8. Gadret (Fr./AG2R) -2:48
9. J. Hernández (Šp./Saxo-Tinkoff)
10. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) oba -2:55
Průběžné pořadí:
1. Froome 80:49:33
2. Quintana -5:03
3. Rodríguez -5:47
4. Contador -7:10
5. Kreuziger -8:10
6. Mollema (Niz./Belkin) -12:25
7. Fuglsang (Dán./Astana) -13:00
8. Valverde -16:09
9. Navarro (Šp./Cofidis) -16:35
10. Talansky -18:22

Reklama

Související témata: