Hlavní obsah

Lampaert šokoval zmáčenou Kodaň, pak se rozplakal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šokujícího vítěze má úvodní etapa 109. ročníku Tour de France, kterou byla v pátek odpoledne časovka v ulicích Kodaně. Všem favoritům vytřel zrak belgický cyklista Yves Lampaert. Jednatřicetiletý závodník formace Quick Step Alpha Vinyl je především loajálním domestikem, pro něhož je páteční výhra životním úspěchem.

Úvodní časovku Tour de France vyhrál LampaertVideo: sntv

 
Článek

„Nikdy bych nečekal, že zrovna já vyhraju časovku na Tour. Všichni nejlepší časovkáři dorazili do cíle a já je porazil. Nechápu to, prostě neuvěřitelný výsledek," zalykal se štěstím borec, který v předešlých dvou letech nebyl nominován na žádnou Grand Tour! Lampaert proletěl časovku v Kodani v průměru 51,8 kilometrů hodiny. Jeho maximální rychlost byla 64,6 kilometrů.

Dlouho byl ve vedení jeho krajan Wout van Aert z formace Jumbo Visma, ale Yves Lampaert dokonale využil skutečnosti, že na trať vyrazil ve srovnání s největšími favority později. A zatímco první hodinu silnice v Kodani kropil hustý déšť, s blížícím se koncem přívaly vody nebyly tak intenzivní a trasa postupně lehce osychala.

„Ale pořád bylo hodně mokro, na trase byla spousta louží. Já věděl, že nemám špatnou kondici. Nicméně že bych měl vyhrát, to bych si vážně netroufl vyslovit," vykládal Lampaert, který se rozplakal štěstím, jakmile poslední závodník startovní listiny dorazil do cíle. A když následně na podium mířil ve žlutém trikotu lídra Tour de France, ronil slzy znovu. Od roku 2018 je prvním Belgičanem, který oblékl žlutý trikot. Tehdy maillot jaune přes hlavu přetáhl Greg van Avermaet.

„Před zatáčkami jsem jel pomaleji, snažil se je dobře najíždět, a hlavně jsem si všechny předem dokonale nastudoval. A věděl jsem, že spousta závodníků získává čas v druhé polovině trasy, tak jsem dupal do pedálů ze všech sil. Ale že bych mohl mít maillot jaune, to jsem si fakt nemyslel," vykládal závodník, jenž je především solidním klasikářem a jeho největším úspěchem do včerejška bylo etapové vítězství z Vuelty 2017 a celkový triumf v závodě Kolem Slovenska 2019.

Úvodní časovku v historii Tour de France vyhrál jako čtvrtý Belgičan v historii. Na koho navázal? Nejprve v letech 1970, 1972 a 1974 legendární Eddy Merckx, v roce 1976 Freddy Maertens a poté v roce 1983 Eric Vanderaerden.

Lampaert vyhrál pro Belgii úvodní etapu na Tour de France po jedenácti letech. V roce 2011 slavil triumf v úvodním dějství Philippe Gilbert. Lampaert paradoxně na rozdíl od většiny závodníků využívajících doplňky Specialized nevyužil speciální novinku v podobě helmy s aerodynamickým tvarem a speciální integrovanou kuklou, která má závodníkům na padesáti kilometrech zajistit k dobru až dvě desítky vteřin. I tak slavil životní úspěch...

Reklama

Související témata: