Hlavní obsah

Mistrovství ČR cyklokrosařů pojedou i šampióni Štybar s Kulhavým

PRAHA

Za účasti dvou současných mistrů světa - cyklokrosového šampiona Zdeňka Štybara a krále minulé sezony závodů horských kol Jaroslava Kulhavého - se v neděli v Uničově pojede mistrovství republiky v cyklokrosu. Závod bude současně vyvrcholením tuzemské pohárové série Toi Toi Cup, přičemž takřka stejnou naději na celkové prvenství mají hned tři závodníci.

Foto: Michal Červený/mtbs.cz

Jaroslav Kulhavý.

Článek

Uničov bude osmadvacátým místem, v němž se mistrovství republiky uskuteční. A podobně jako v minulém roce rozhodne až závěrečný podnik o celkovém vítězi Českého poháru. Závodu, který bude za společné účasti kategorií elite i mužů do 23 let odstartován v poledne, dodává na atraktivitě i fakt, že k jeho výsledkům bude přihlížet reprezentační trenér Stanislav Bambula při sestavování nominace na mistrovství světa, které se koná na konci ledna v belgickém Koksijde.

Hlavní favorit Štybar se startovním číslem jedna bude usilovat o svůj šestý titul; tím by se opět přiblížil nejúspěšnějšímu jezdci domácího šampionátu, kterým je stále Radomír Šimůnek starší se sedmi prvenstvími. Šestadvacetiletý dvojnásobný mistr světa Štybar ale nemá i přes dvojnásobné bodové ohodnocení uničovského klání naději zvítězit v celém jedenáctidílném seriálu, z nějž odjel pouze úvodní závod ve Stříbře, který vyhrál.

Nejblíže prvenství je při neúčasti vedoucího Němce Christopha Pfingstena, který má na kontě 236 bodů, ale o nadcházejícím víkendu pojede německý šampionát, ostřílený Petr Dlask s dosavadním ziskem 223 bodů. Průběžně třetí David Kášek jich nastřádal 216, jen o bod méně vyjezdil Vladimír Kyzivát.

Šimůnek má stříbrných a zlatých dost

Velkou roli sehraje závod při rozhodování reprezentačního trenéra Bambuly o konečné nominaci pro mistrovství světa v Belgii. "Veškerá nominační kritéria jsou postavená především na výsledku tohoto závodu," řekl dnes Bambula na tiskové konferenci v Praze.

Jedním z těch, kteří by se chtěli pokusit zamezit Štybarovi v obhajobě loňského prvenství, je Radomír Šimůnek mladší. "Mám už nespočetnou řádku těch stříbrných a bronzových medailí, takže člověk samozřejmě prahne a touží po té vysněné zlaté. Na startu bude ale po mém boku stát i Zdenda (Štybar), který je opět ve vrcholné formě a zatím jsem ho dosud v sezóně ještě neporazil," připustil Šimůnek.

"Co se ale nestalo dosud, to může přijít v neděli. Nechám tam maximum, co ve mně bude, a věřím, že si ten závod oba dva užijeme a předvedeme pořádný souboj, který se bude divákům líbit," doplnil Šimůnek, který má o to větší motivaci, že poslední dva ročníky mezi nejlepšími chyběl.

"Dva roky nazpět v Táboře, tam jsem si snad ani nevzal nohy v karavanu a nechal je někde doma, to byl pro mě špatný šampionát. Loni jsem startovat nemohl kvůli zlomené klíční kosti, takže letos se strašně těším. Bude úžasné zase startovat před domácími fanoušky a podle mého to bude krásný šampionát, v němž bych chtěl uspět," prohlásil Šimůnek.

Vítěz mistrovství republiky získá 10.500 korun, celkový vítěz Toi Toi Cupu pak 30 tisíc korun. Protože je závod zařazen do druhé kategorie Mezinárodní cyklistické unie (UCI), budou vedle finančních odměn ve hře také body do světového žebříčku pro deset nejlepších v cíli. Vítěz si jich připíše 40, desátý získá jeden bod.

Reklama

Související témata: