Hlavní obsah

Moc večírků, moc alkoholu. Lefevere se pustil do hvězdného svěřence, po kritice řadí zpátečku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po svém druhém titulu mistra světa v roce 2021 podepsal francouzský cyklista Julian Alaphilippe novou lukrativní smlouvu v Quick-Stepu. Jenže od té doby hvězdný závodník přestal vítězit, což nelibě nese generální ředitel belgického týmu Patrick Lefevere. Naposledy se do miláčka Francie pustil ve čtvrtek. Po vlně kritiky ale zařadil zpátečku a vzal některá svá slova zpět.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský cyklista Julian Alaphilippe během tréninku.

Článek

Zakladatel a šéf stáje Soudal Quick-Step znovu nešel pro ostré slovo daleko. „Poté, co Julian podepsal megasmlouvu, přestal sbírat úspěchy. Mám rád své jezdce, ale ke všem jsem férový. Musí si uvědomit, že jak stárne, musí o to tvrději trénovat. Nesmí to vzdát,“ řekl nejprve střídmě, než naznačil porušování životosprávy vítěze šesti etap na Tour de France.

„Stále v něm dřímá malý nezbedný kluk. Je jako štěně plné energie, které byste měli občas nechat proběhnout se po dvoře. Ale také mu musíte říkat, že může jen takhle daleko a dál už ne,“ prohlásil Lefevere.

Mediální bouři však vyvolal hlavně jeho následný výrok. „Příliš mnoho večírků, příliš mnoho alkoholu a příliš velké očarování jeho manželkou Marion Rousseovou,“ kritizoval ho generální ředitel.

Na ostrá slova zareagovala i Rousseová, bývalá cyklistka, v současnosti televizní komentátorka a ředitelka ženské verze Tour de France. „Přestaňte prosím mluvit z cesty a útočit na naše soukromí. Prokažte více respektu a úrovně,“ vzkázala Lefeverovi na sociálních sítích.

Už 69letý Belgičan nakonec svá slova v pátek na tiskové konferenci poupravil. „Rozhovor trval tři hodiny, pasáž o Julianovi měla tři minuty. Jako vždy má nizozemština nebyla úplně dobře pochopena, ale možná jsem udělal chybu, že jsem o tom vůbec mluvil. Nebyl záměr na něj zaútočit, ale média po tom skočila. A tak se to rozšířilo po celé Francii,“ mrzelo Lefevera.

Upřesnil také, že ohledně alkoholu a večírků mluvil o období v listopadu 2022. „Tehdy jsem si Juliana vzal stranou a řekl mu: ,Takhle to dál nejde. Buď u nás v týmu skončíš, nebo budeš odteď dělat věci jinak. Jenom talent už u tebe nefunguje. Stárneš a musíš se naučit žít jinak,‘,“ vysvětlil.

„Od té doby mám informace, že Julian nepije. A skutečně pracuje lépe,“ ocenil a potvrdil, že s Alaphilippem po inkriminovaném rozhovoru sám mluvil. „Atmosféra byla napjatá, ale řekl jsem mu, že to není nic ve zlém. Snad to vnímá stejně,“ doufá Lefevere.

Hvězdnému 31letému Francouzovi po této sezoně končí v Quick-Stepu smlouva. Chce se zaměřit na jarní klasiky, italské Giro a domácí olympiádu v Paříži. A co bude potom? „Nevím, kde budu příští rok. Jestli zůstanu v týmu nebo jestli vůbec budu pokračovat s cyklistikou. Každou sezonu své kariéry beru jako tu poslední,“ poznamenal Alaphilippe.

Reklama

Související témata: