Hlavní obsah

Možná naposledy s legendou v háku. Chtěl jsem to ještě jednou zažít, líčí Kulhavý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celou dekádu byli takřka neporazitelní. Legendy horských kol Jaroslav Kulhavý a Švýcar Nino Schurter se dost možná naposledy potkaly v závodním poli. A 39letý Čech si na slavném Cape Epic aspoň chvilku užil táhnout svého odvěkého rivala. „Říkal jsem si, že by bylo hezké se v životě ještě jednou ohlédnout a vidět Nino Schurtera v háku. To se povedlo,“ usmíval se ve finiši třetí etapy, v níž s Filipem Adelem dojel na devátém místě.

Střípky ze třetí etapy Cape Epic s Jaroslavem Kulhavým a Filipem Adelem.Video: Superior

 
Článek

Zatímco v předchozích etapách o dva roky mladší Švýcar společně s Dánem Finim nadělovali české dvojici desítky minut, tentokrát se Kulhavý s Adelem od začátku drželi v čelní skupině. „Naopak oni řešili nějaké drobné problémy. Bylo fajn si s Ninem zazávodit, předešlé dny k tomu prostor nebyl. Je asi jediný za poslední generace, který se drží na vrcholu takhle dlouho. Je to až anomálie,“ řekl Kulhavý na adresu desetinásobného světového šampiona.

Spolu sváděli památné bitvy jako na olympiádě v Londýně, kterou těsně vyhrál český cyklista, naopak v Riu nebo na domácím šampionátu v roce 2016 se před Švýcarem musel sklonit.

„Na naše souboje v koncovce vzpomínám nejraději. Ve spurtech jsem na tom byl lépe, ale on mě často dokázal překvapit předjetím v místech, kde jsem si myslel, že to ani není možné. Pro mě je to historicky nejlepší biker, což mu už asi nikdo nevezme,“ mínil rodák z Ústí nad Orlicí.

Foto: Superior

Jaroslav Kulhavý (vpředu) s Filipem Adelem v cíli 3. etapy Cape Epic.

Nakonec i ve třetí etapě se potvrdil rozdíl ve výkonnosti. „Mohlo to být ještě lepší. Když se začalo nastupovat, přede mnou to spadlo a ztratili jsme kontakt. Pak už to bylo takové mrtvé, spíš brzda plyn a dotáhla se na nás další skupinka,“ líčil Kulhavý.

Schurter s Finim nakonec dojeli šestí a v celkovém pořadí klesli na třetí pozici. Duo z týmu Superior Lions finišovalo na deváté příčce, což je jejich suverénně nejlepší výsledek v tomto ročníku. „Desítka je super. Jeli jsme v čele a potvrdili jsme si, že výkonnostně na to máme,“ liboval si zkušený závodník. „Spokojenost a velká vzpruha po předchozích dnech,“ souhlasil Adel.

Doposud nejlepší česká dvojice Martin Stošek s Petrem Vakočem obsadila čtrnáctou příčku, mohla se však radovat z úspěchu týmových parťáků, Němec Seewald se Švýcarem Stutzmannem totiž etapu vyhráli. V celkovém pořadí zůstali Stošek s Vakočem osmí. Debutanti Lubomír Petruš a Karel Hník jsou pět pozic za nimi, Kulhavý s Adelem se posunuli na devatenáctou pozici.

Ve čtvrtek na závodníky čeká královská 88 kilometrů dlouhá etapa s rovnými 3000 metry stoupání. „Spousta týmů už je unavených. Ale my tu moc neplánujeme a uvidíme, jak to půjde,“ dodal Kulhavý.

Cape Epic, 3. etapa – 94 km:
1. Seewald (Něm.), Stutzmann (Švýc.) 3:40:24
2. Beers (JAR), Grotts (USA) +49
3. Egger, Baum (oba Něm.) +50
...9. KULHAVÝ, ADEL +6:36
14. STOŠEK, VAKOČ +7:25
16. PETRUŠ, HNÍK (všichni ČR) +11:48
Průběžné pořadí:
1. Becking (Niz.), Alleman (Bel.) 12:29:38
2. Beers, Grotts +1:47
3. Schurter (Švýc.), Fini (Dán.) +3:47
...8. STOŠEK, VAKOČ +23:07
13. PETRUŠ, HNÍK +36:15
19. KULHAVÝ, ADEL +51:34

Reklama