Hlavní obsah

Hromadný pád, nebezpečí a chaos hned po startu. Spousta lidí přemotivovaných, líčil Kulhavý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stačil první hromadný start a už po 300 metrech potkal peloton první pád. Kolize v první etapě závodu horských kol Cape Epic poznamenala i dvojici týmu Superior. Jaroslav Kulhavý s Filipem Adelem finišovali na 22. pozici. „Spousta lidí přemotivovaných, bylo to fakt nebezpečné,“ upozorňoval 39letý Kulhavý. Díky deváté pozici se do elitní desítky celkového pořadí vyšvihlo jiné české duo, Martin Stošek a Petr Vakoč.

Střípky z první etapy Cape Epic, kde Jaroslav Kulhavý s Filipem Adelem dojeli na 22. místě.Video: Superior

 
Článek

Po úvodním prologu čekalo na cyklisty náročných 88 kilometrů s 2450 metry převýšení. „Těžší etapa, než jsme si mysleli. Od začátku hodně nervózní a hned hromadný pád, který nás zbrzdil,“ líčil trojnásobný vítěz Cape Epic Kulhavý. „Spadli tam na mě dva kluci, zapletli jsme si kola do sebe. Slyšel jsem, jak mi praská karbon, ale ještě jsem z toho vyšel dobře,“ podotkl.

Jeho kolega se dostal ze situace bez problémů. „Zvednul se tam prach a už to letělo. Jakž takž jsem to projel, ale jiní borci se sbírali ze země,“ popisoval. Jenže v další fázi závodu to byl právě on, koho potkal pád. „Trochu jsem se vyválel. Chvilková nepozornost, byla tam spousta prachu, zadřela se mi řídítka a šel jsem na zem. Nic příjemného, ale kromě sedřeného kolene mě to nepoznamenalo,“ líčil Adel.

Foto: Superior

Sedřené koleno po pádu Filipa Adela.

Pro zkušené české duo v barvách týmu Superior ale šlo o další zdržení. „Hned jsem zastavil a zjišťoval, jak na tom je,“ říkal Kulhavý. „Kdyby to nebyl Filip, tak ho klidně přejedu,“ vtipkoval. „Ale jel těsně za mnou, tak měl co dělat, aby stihl zabrzdit a fakt mě nepřejel,“ culil se Adel.

Cape Epic je závod specifický tím, že se jede ve dvojicích. „Je nutné si přepnout hlavu na týmový režim. Víte, že jedete za dva, je třeba si pořád hlídat toho partnera. Ti dva pak spolu musí pořád nějak komunikovat, aby znali pocity toho druhého,“ vysvětloval olympijský vítěz z Londýna Kulhavý.

Oba cyklisté týmu se potřebují držet stále u sebe. „Kdybychom jeli víc jak deset sekund od sebe, tak to nemá žádnou výhodu. Je důležité si říkat, jak se člověk cítí, jaké jede tempo nebo když potřebuje zastavit. To je složité hlavně v balíku, kde je opravdu zmatek,“ mínil Adel.

První etapa se ale i kvůli pádu brzy rozdělila na skupinky. „Snažili jsme se vytáhnout výš po prvním výjezdu, jenže sil moc nebylo. Čekal jsem, že to bude lepší, ale byl jsem na limitu,“ připustil Kulhavý. Tým Superior tak v celkovém pořadí zůstal na 21. místě. „Pozitivní je, že se máme kam posouvat. Nemá cenu věšet hlavy,“ doplnil Adel.

Naopak zbylé české dvojice pořadím poskočily. Martin Stošek s Petrem Vakočem zazářili devátou příčkou a celkově jim patří desátá pozice. Debutanti Lubomír Petruš s Karlem Hníkem dojeli šestnáctí a v průběžném pořadí jsou sedmnáctí. Vedení drží hvězdný Švýcar Nino Schurter s Dánem Sebastianem Finim, kteří tentokrát dojeli druzí těsně za nizozemsko-belgickou dvojicí Becking, Alleman.

Cape Epic, 1. etapa – 88 km:
1. Becking (Niz.), Alleman (Bel.) 3:38:48
2. Schurter (Švýc.), Fini (Dán.) +2
3. Beers (JAR), Grotts (USA) +21
...9. STOŠEK, VAKOČ +6:51
16. PETRUŠ, HNÍK +10:27
22. KULHAVÝ, ADEL (všichni ČR) +18:09
Průběžné pořadí:
1. Schurter, Fini 4:41:28
2. Beers, Grotts +1:10
3. Becking, Alleman +1:30
...10. STOŠEK, VAKOČ +10:34
17. PETRUŠ, HNÍK +17:00
21. KULHAVÝ, ADEL +24:23

Reklama