Hlavní obsah

Náraz do kamene v plné rychlosti kolo nevydrželo. Češi rozjeli stíhací jízdu z posledního místa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ideální etapu zkušené české duo v barvách týmu Superior zatím čeká. Jaroslav Kulhavý s Filipem Adelem se v prologu Cape Epic protrápili na zaprášené trati, včera je zbrzdil Adelův pád a v dnešní druhé etapě zase hodně nepříjemný defekt. „Ztratili jsme tím tak sedm minut,“ přibližoval 39letý olympijský šampion Kulhavý. Zkušená dvojice se musela dotahovat dokonce z poslední pozice, a nakonec finišovala na 23. místě.

Střípky z druhé etapy Cape Epic s Jaroslavem Kulhavým a Filipem Adelem.Video: Superior

 
Článek

Už po devíti kilometrech se plány týmu Superior zhatily. „Začátek byl hodně smolný. Jel jsem pět metrů za Jardou, asi 40 kilometrů v hodině. Před námi se najednou zjevil velký balvan, Jarda ho stačil přeskočit, ale já měl na reakci už asi jen půl sekundy. Po levé straně byl navíc ostnatý plot, takže jsem šutr trefil předním kolem. Ráfek na kámen dosedl v plné rychlosti,“ popisoval Adel.

Tvrdý náraz plášť nevydržel. „Pláště jsou bezdušové, je v nich tekutina, která by měla zalepit menší díry. Ty ale byly velké, museli jsme na ně používat gumové hadičky,“ vysvětloval Kulhavý.

Samotná oprava navíc neprobíhala bez problémů. „Z mé strany to stoprocentní nebylo. Nejsem moc zvyklý píchat, tak mě Jarda zachraňoval,“ usmál se Adel. „Zaknotoval mi to i dofoukl,“ pokračoval.

Foto: Superior

Jaroslav Kulhavý (vlevo) a Filip Adel dojíždějí do cíle 2. etapy Cape Epic

Jenže v následném stoupání přední kolo začalo znovu ucházet. „Tak jsme ho znovu zalepili, ale pak v depu stejně vyměnili. Tři zastávky nás fakt zdržely hodně,“ mrzelo Kulhavého, trojnásobného celkového vítěze závodu.

Slavný Cape Epic je navíc specifický tím, že s opravami nemohou pomáhat členové realizačního týmu. „Po psychické stránce to nebylo vůbec snadné,“ připustil Adel. Vybavená depa jsou navíc na 90kilometrové trati třeba jen dvě. „Vždycky je potřeba dostat se aspoň tam. Pak už máme k dispozici náhradní přední i zadní kolo, řetěz, řídítka, pedály nebo sedlo,“ líčil Kulhavý.

Už před prvním stoupáním tak kvůli defektu zkušené české duo ztrácelo patnáct minut. „Na kopec jsme jeli z posledního místa. Cesta navíc byla dost úzká, ani nešlo předjíždět a vlekli jsme se za pomalejšími dvojicemi. Tak jsem si spíš krásně odpočinul,“ hořce se usmál Kulhavý.

Až poté začala stíhací jízda. „Získat znovu motivaci bylo složité, ale závěr byl super. Něco jsme sjeli a 23. místo je ještě dobré. Jelo se mi výrazně líp než včera a etapu jsem si celkem užil,“ ocenil rodák z Ústí nad Orlicí. „Ačkoliv to nevypadá, tak výkonnostně to bylo mnohem lepší než včera,“ souhlasil Adel.

Dalším dvěma českým dvojicím se dařilo o poznání lépe. Martin Stošek s Petrem Vakočem vyhráli spurt velké skupiny o šesté místo a celkově se posunuli na osmou příčku, nováčci Lubomír Petruš s Karlem Hníkem skončil dvanáctí.

Etapu ovládl Nizozemec Becking s Belgičanem Allemanem, kteří se posunuli i do čela průběžného pořadí před Švýcara Schurtera a Dána Finiho.

Cape Epic, 2. etapa – 97 km:
1. Becking (Niz.), Alleman (Bel.) 4:05:22
2. Schurter (Švýc.), Fini (Dán.) +2:02
3. Egger, Baum (oba Něm.) +2:07
...6. STOŠEK, VAKOČ +7:32
12. PETRUŠ, HNÍK +9:51
23. KULHAVÝ, ADEL (všichni ČR) +22:59
Průběžné pořadí:
1. Becking, Alleman 8:48:20
2. Schurter, Fini +32
3. Beers (JAR), Grotts (USA) +1:52
...8. STOŠEK, VAKOČ +16:36
15. PETRUŠ, HNÍK +25:21
21. KULHAVÝ, ADEL +45:52

Reklama