Hlavní obsah

Na Pražských schodech kraloval Švýcar Vogel, Kulhavý po zranění ruky neriskoval

Praha
Aktualizováno

Švýcarský cyklista Florian Vogel vyhrál exhibiční závod na horských kolech Pražské schody. Na stupně vítězů jej doprovodili dva domácí závodníci. Druhý byl v cíli obhájce loňského prvenství Kristián Hynek a třetí dojel olympionik Jan Škarnitzl.

Pražské schody vyhrál Švýcar Florian Vogel.Video: Pavel Rybář, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Vogel velmi brzy začal diktovat tempo, a už v polovině závodu vypsaného na 30 minut+1 kolo, měl desetisekundový náskok před pronásledovateli v čele s českými reprezentanty. „Líbila se mi trať i atmosféra, kterou dělali diváci kolem ní. Sil jsem od začátku cítil hodně, tak jsem to chtěl i prodat," říkal 34letý vítěz, jenž byl v cíli na Hradčanském náměstí nakonec s převahou více než půlminuty.

Po něm dorazil bronzový medailista z nedávného maratónského ME Kristián Hynek. „Přechod na úplně jinou distanci pro mě nebyl snadný. V polovině trati jsem si přišel docela mrtvej, ale nechal jsem se ještě vyhecovat skvělými diváky," tvrdil Hynek a přiznal, že letošní novinka, zkrácení délky závodu na polovinu mu vyloženě nenahrálo.

„Loni jsem si to své prvenství užíval moc, bylo ještě okořeněně tím, že jsem vyhrál v den svých narozenin. Nyní se jelo v jiném termínu, ale stupně vítězů mě zase těší," líčil Hynek. Za ním dojel vítěz Pražských schodů z roku 2013 Jan Škarnitzl.

Během každého okruhu o délce 1400 metrů museli závodníci zvládnout sjezd 128 zámeckých schodů i náročné stoupání z Malostranského náměstí až na Jánský vršek. Úřadující olympijský šampión Jaroslav Kulhavý dojel s odstupem více než minuty a čtvrt na 5. místě a přiznával, že pojal závod přece jen trochu vlažněji.

„Jel jsem to tak trochu z tréninku, až mě překvapilo, jak rychle to Vogel celé rozjel. Dřevěné překážky a schody mě dobře rozmasírovaly nedávno zlomenou ruku, s ohledem na ni jsem nechtěl úplně riskovat," vykládal Kulhavý. Francouzská esa, Marotte, Goretzky i předloňský vítěz Giger, zůstala v poli poražených.

Pražské schody - 23. ročník cyklistického závodu na horských kolech:
1. Vogel (Švýcarsko) 33:12,5
2. Hynek (ČR) +32,9
3. Škarnitzl (ČR) +50,9
4. Ulman (ČR) +1:02,4
5. Kulhavý (ČR) +1:15,4

Reklama

Související témata: