Hlavní obsah

Nadprůměrná výška, ale pouze 63 kilo. Jídlo neřeším jen čtyři dny v roce, líčí talent Ayuso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na cyklistické Vueltě bude patřit mezi hlavní vyzyvatele hvězd z nizozemského týmu Jumbo-Visma. Juanu Ayusovi je teprve 20 let a roste z něj nástupce Alberta Contadora nebo Alejandra Valverdeho. Snaží se tak znovu dostat španělskou cyklistiku mezi úplnou špičku. A teď se talentovaný vrchař chce předvést doma a ještě vylepšit třetí místo z loňského ročníku. I proto, že kariéře už v tak mladém věku dost obětoval.

Foto: Profimedia.cz

Jídlo neřeším jen čtyři dny v roce, líčí cyklistický talent Juan Ayuso

Článek

Zatímco nejslavnější španělský cyklista historie Miguel Indurain, který ovládl Tour de France v letech 1991 až 1995, vykládal, jak v zimě uklidil kolo do garáže a vesele si jedl, co se mu zachtělo, dnešní profesionální peloton vypadá úplně jinak. Závodníci si musejí váhu pořádně hlídat a někteří k tomu potřebují přísnou dietu.

Sprinteři si budují haldu svalů, vrchaři naopak váhu co nejvíce snižují. Právě Ayuso si na Vueltu přivezl pouhých 63 kilogramů. To při jeho 183 centimetrech hraničí s extrémem. „V celém roce jsou jen čtyři dny, kdy jím všechno, co chci,“ prozradil rodák z Barcelony, kde třítýdenní závod v sobotu odstartuje týmovou časovkou.

S nutričním specialistou začal spolupracovat v sedmnácti letech. „Předtím jsem byl jako každý jiný kluk. Nic mě ale nestojí dát jídlo na váhu a řešit, co sním. Je totiž k ničemu dělat všechno správně na kole, když si nehlídáte svůj jídelníček,“ líčil Ayuso. „Lepší je trénovat méně a víc řešit jídlo,“ pokračoval.

Na Vueltě bude hlavní domácí nadějí. Navzdory tomu, že v nabitém týmu SAE Team Emirates nemá i přes absenci Tadeje Pogačara jasnou roli lídra. O tu se bude dělit s 25letým Portugalcem Joao Almeidou, jenž loni skončil pátý o dvě pozice za parťákem. „Mít dva lídry je výhoda. Už minulý ročník byl hodně speciální a dodal mi hodně sebevědomí. Nemůžu se dočkat, až to v sobotu odstartuje,“ usmíval se Ayuso.

Proti dvojici z Pyrenejského poloostrova budou stát například hvězdy Remco Evenepoel, Geraint Thomas. A především největší favorité z Jumba, tedy vítěz italského Gira Primož Roglič a šampion Tour de France Jonas Vingegaard. V úspěch ale věří i Almeida. „Měli jsme dva jezdce na pódiu při Tour, tak proč ne i teď?“ podotkl.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.