Hlavní obsah

Jumbo je blízko k historickému zápisu. Na Vueltu posílá dvě superhvězdy i americký klenot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V horách nemá konkurenci. Nizozemský cyklistický tým Jumbo-Visma bude na španělské Vueltě útočit na neuvěřitelný historický milník. Jako první totiž může ovládnout všechny tři závody Grand Tour v jednom roce. V sestavě má vítěze italského Gira Primože Rogliče i nedávného obhájce celkového prvenství na Tour de France Jonase Vingegaarda. A nechybí ani klíčový domestik Sepp Kuss.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Dán Jonas Vingegaard ve žlutém trikotu v cíli Tour de France i se svými kolegy z týmu Jumbo-Visma.

Článek

Opanovali už dvě nejprestižnější etapové akce tohoto roku a jejich soupiska na závěrečnou Grand Tour sezony vypadá ještě silněji. Dva elitní vrchaři, Slovinec Roglič a Dán Vingegaard, totiž pojedou vedle sebe. A patří mezi nejužší skupinu favoritů. „Začínají závod jako společní lídři. Velkým cílem je, aby jeden z nich dojel do Madridu s červeným trikotem," poodkryl pro web nizozemského týmu sportovní ředitel Marc Reef.

Jumbo prostě chce zaútočit na sbírku všech tří nejcennějších dresů v cyklistickém pelotonu. „Je to ambiciózní cíl, ale troufáme si na něj. Sestavili jsme extrémně všestrannou a silnou osmičku. Jsme připraveni na cokoliv," věří Reef.

Jeho slovům se určitě dá věřit. Hvězdy na celkové pořadí k sobě totiž dostali velkou oporu do rovinek a kopců. Například silné nizozemské trio Wilco Kelderman, Robert Gesink a Dylan van Baarle. A především americký stroj v kopcích Sepp Kuss.

Lepšího domestika do hor nenajdete. Osmadvacetiletý Američan se sám netají, že by si chtěl zajet jednu z Grand Tour na celkové pořadí. Na to si zatím musí počkat, i když ukazuje, že by rozhodně měl kvality měřit se s nejlepšími i jako týmový lídr.

Ukazoval to už během Gira a Tour de France. Tam jako hlavní Vingegaardův pomocník přišel o pozici v elitní desítce jen kvůli pádu v předposlední etapě. A na Vueltě, která startuje už v sobotu týmovou časovkou, by měl znovu hrát klíčovou roli. Navzdory tomu, že jako jediný z celého pelotonu letos objede všechny tři třítýdenní etapáky. A pokud černožlutá skvadra dojde k dalšímu triumfu, zapíše se i on do historie.

Reklama

Související témata: