Hlavní obsah

Nástrahy Staré dámy? Kostky, šotolinová planina i legendární serpentiny na státní svátek

Dlažební kostky. Spurty na pobřeží. Větrné dojezdy. Šotolina. Kopce. Horské štíty v Alpách a Pyrenejích! Jednadvacet dnů cyklistického svátku Tour de France bude od vítěze vyžadovat neuvěřitelnou komplexnost, protože organizátoři do více než tří tisíc kilometrů namixovali pestrý koktejl tras.

Kopce na Tour jsou delší, ale ne tak prudké jako na Giru, říká před startem Staré dámy Ján SvoradaVideo: Sport.cz

 
Článek

„Je fakt, že tahle trasa je hodně pestrá. Od první do poslední etapy to bude všechno, jenom ne nuda. Spurty, terezíny, časovky, kopce všech kategorií," rozplýval se při prezentaci Tadej Pogačar, slovinský závodník týmu UAE Emirates, který ovládl dva poslední ročníky Tour de France.

Které etapy by mohly být klíčové na jeho cestě k obhajobě?

5. etapa (6 července): Lille-Arenberg 155 kilometrů

Za tohle musí hlavní favorité organizátory Tour de France nenávidět. Jde o věčnou polemiku, zda dlážděné sektory patří do programu Grand Tour.

Při klasice rozhodují o vítězích a poražených. V případě Tour de France neurčí vítěze, ale mohou být „popravou" mnoha adeptů na celkové pořadí. Během posledních 76 kilometrů cyklisté pojedou přes jedenáct dlážděných sektorů a okusí alespoň decentní porci Pekla severu. Kostky jsou v programu prvně od roku 2018. Šest sektorů patří do trasy Paříž-Roubaix, zbylých pět je nepoznaných.

Studio TOUR 2022. Letošní ročník Staré dámy jsme podrobně rozebrali s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

„Dlouho jsme se záměrně kostkám v programu Tour vyhýbali. Ale už se tak neděje. Už několikrát se ukázalo, že králové Grand Tour s pavé nemají problém," prohlásil Christian Prudhomme, ředitel závodu, k zařazení 19,5 kilometrů po kostkách do itineráře.

7. etapa (8. července): Tomblaine-La super Planche des Belles Filles - 176 kilometrů

Planina krásných dívek! Poetický název pro jedno z nejbrutálnějších stoupání v historii Tour de France, které bylo přitom prvně do itineráře zařazeno až ve 21. století. Před dvěma lety se právě zde odehrála epická bitva v časovce, kdy Tadej Pogačar smazal padesátivteřinové manko na dosavadního lídra závodu Primože Rogliče a vybojoval premiérové vítězství z Grande Boucle.

Tentokrát na strmých svazích nebudou v akci „časovkářské kozy", ale klasická kola. A pojede se ještě o kus výše, až k vrcholovým stanicím lanovek, kam se cyklisté drápou po šotolinových cestách, které jindy zdolávají jen lyžaři ve směru dolů či čtyřkolky směrem k nebesům. Téměř sedm kilometrů drsného výstupu, kde průměrný sklon neklesne pod 6,7 procenta a závěrečná pasáž má sklon 24 procent!

Covid je stále hrozbou i pro Tour de France. Své by o tom mohl vyprávět Peter Sagan.Video: Sport.cz

12. etapa (14. července): Briancon-Alpe d´Huez - 166 kilometrů

Královská etapa! Den s třemi brutálními výstupy, který může rozhodnout bitvu o žlutý trikot. Po startu z Brianconu budou cyklisté stoupat na Col du Galibier do výšky 2642 metrů nad mořem. Po dlouhém sjezdu následuje výšlap na Col du Télégraphe, aby se cyklisté dostali k dalšímu klesání do údolí, z něhož vede cesta na Col de la Croix ve výšce 2067 metrů nad mořem. Dvakrát za den se bude peloton drápat do výšky přes dva tisíce metrů!

Ale ani pak ještě nebudou mít cyklisté hotovo. Na řadě bude velké finále. Legendárních 21 serpentin do Alpe d´Huez. V den státního svátku budou kolem silnice desítky tisíc fanoušků a připraví nezapomenutelnou atmosféru!

18. etapa (21. července): Lourdes-Hautacam - 143 kilometrů

Hora Hautacam byla v itineráři naposledy před osmi lety, kdy slavil etapové prvenství Vincenzo Nibali. Tehdy pro něj šlo už o čtvrté etapové prvenství v ročníku. Rovněž v osmnáctý den závodu. Potvrdil tak celkové prvenství.

S průměrem 6,8 procenta nejde o nejprudší kopec v závodě. A dokonce ani v bitvě osmnáctého dne. Jenže ten kopec měří 17 300 metrů, a to už je porce, která po téměř třech týdnech závodění může leckoho zlomit. Navíc při vidině blížící se časovky budou adepti celkového pořadí potřebovat sbírat vteřiny k dobru.

Foto: Twitter@cyclingweekly

Slovinský cyklista Primož Roglič v úvodní časovce etapového závodu Kolem Baskicka.

20. etapa (23. července): Lacapelle/Marival-Rocamadour - 40 kilometrů

Časovka v předposlední den závodu před dvěma lety přinesla jeden z největších zvratů v historii cyklistiky. Tentokrát organizátoři vybrali téměř rovinatý profil. Ovšem je dlouhá čtyřicet kilometrů a na posledních čtyřech kilometrech jsou dva kopce.

Pokud lídr nebude mít dobrý den, maillot jaune může klidně změnit majitele jen pár desítek kilometrů před velkolepým dojezdem do Paříže, kde bude v neděli 24. července korunován nový šampion Tour de France.

Reklama