Hlavní obsah

Nejen žlutý trikot, ale i další příběhy. Tour de France nabízí šance také pro menší týmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v sobotu se 176 závodníků ze 22 týmů postaví na start slavné Tour de France. Zatímco o celkové vítězství se pravděpodobně opět poperou Tadej Pogačar s Jonasem Vingegaardem, ostatním stájím se nabízí možnost zabodovat jinde a vytvořit pohádkové příběhy v jednotlivých etapách nebo soubojích o další trikoty. Jedním z takových týmů je i Cofidis.

Odvaha, schopnost překonat sebe sama a týmový duch jsou hodnoty, které sdílí Cofidis prostřednictvím sponzoringu cyklistiky.Video: Cofidis

 
Článek

Ačkoliv francouzská stáj čeká na etapové vítězství na Tour de France už od roku 2008, v letošním složení má hned dvě jezdce, kteří etapový vavřín dokázali získat. Španělský vrchař Ion Izagirre se radoval v roce 2016, německý vousáč Simon Geschke zvítězil o rok dříve.

A zkušený rodák z Berlína nadchl Starou dámu loni, kdy psal právě jeden z krásných příběhů, leč se smutným koncem. Nečekaně bojoval o puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře, o nějž však přišel v poslední horské etapě. Teď se ale těží na novou výzvu.

„Vždycky to byl jeden z mých nejoblíbenějších závodů, rád se tam vracím. Prostě velká show. Největší závod na světě. Tour de France je větší než samotná cyklistika. I lidi, kteří se o náš sport moc nezajímají, Starou dámu znají," vykládal Geschke.

Jiří Ježek vzpomíná na zážitek z Tour de France a přeje CofidisuVideo: Sport.cz

A má pravdu. Až se v sobotu opět rozjede kolos Tour, která letos slaví 110. výročí, oči celé Francie i celého cyklistického světa se budou upírat jen k tomuto nejprestižnějšímu závodu. Speciální je navíc pro jezdce domácího Cofidisu.

„Tlak je samozřejmě velký, ještě pro závodníky ve francouzském týmu. Aspoň si mě fanoušci všímají víc," usmívala se jedna z domácích opor Guillaume Martin. „Říkám, že jsou to dva různé sporty. Cyklistika a Tour de France. Stará dáma je sport sám o sobě," popisoval.

Třicetiletý pařížský rodák je hlavní nadějí Cofidisu na celkové pořadí. Vždyť před dvěma lety zazářil osmou příčkou. Loni měl podobné ambice, jenže kvůli nákaze covidem odstoupil. „A teď chci pomstu! Moc se těším," líčil Martin. Formu vyladil solidně, na Critérium du Dauphiné skončil šestý.

Zbytek skvadry Cofidisu tvoří rovněž francouzští cyklisté. Victor Lafay už ví, jaké je to vyhrát etapu na Grand Tour, před dvěma lety se radoval na Giru. Bryan Coquard zkusí zabodovat ve spurtech. Anthony Perez, Axel Zingle a Alexis Renard budou plnit roli domestiků. „A snad dostanu i šanci v nějaké z etap," doufá Renard.

Všichni už se každopádně těší, až Tour de France konečně vypukne. „Začátek je hodně stresující. Hlavně první týden, než se všechno pořádně rozjede. Ale snad se nám povede zajet solidní úspěch," přeje si Geschke.

Reklama

Související témata: