Hlavní obsah

Ježek vzpomíná na hvězdný okamžik a fandí francouzskému týmu: Snad bude na Tour vidět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před deseti lety prožil jeden z nejlepších okamžiků v životě. Handicapovaný cyklista Jiří Ježek se postavil na start slavné Tour de France a jako předjezdec odjel 33 kilometrů dlouhou časovku. „Pro mě to byla stejná emoce jako stát na stupních vítězů při mých největších výhrách kariéry,“ vzpomíná 48letý šestinásobný paralympijský vítěz, jenž za svůj zážitek na Staré dáme vděčí i francouzskému týmu Cofidis.

Jiří Ježek vzpomíná na zážitek z Tour de FranceVideo: Sport.cz

 
Článek

Jako první paralympionik dostal šanci dotknout se opravdové Tour de France. „Byla to pro mě obrovská odměna a zážitek," vyprávěl Ježek v pořadu Sport.cz STUDIO TOUR. „Prožíval jsem podobné pocity, jako když jsem stál se zlatou medailí nebo duhovým dresem na pódiu," usmíval se bývalý úspěšný závodník.

Tehdy mu poskytla zázemí stáj Cofidis. „Dostal jsem šanci připravovat se právě s Cofidisem a mít zázemí v jejich stáji. Už jen kvůli tomu bych si přál, aby tenhle tým byl zase vidět," podotkl Ježek. „Každá firma, která dlouhodobě podporuje nějaký tým, má ohromný respekt," chválil pražský rodák.

Francouzská společnost poskytující půjčky a spotřebitelské úvěry založila vlastní stáj už v roce 1996. „Sportovní tým musí být výkladní skříní společnosti Cofidis," říká i ředitel týmů Thierry Vittu.

To se začalo plnil a hned na první Tour de France v roce 1997 slavil Cofidis své premiérové velké vítězství díky domácímu závodníkovi Laurentu Desbiensovi. V barvách nového týmu poté zářil skotský jezdec David Millar. Ten se postaral o tři etapové triumfy v letech 2000, 2002 a 2003.

O sezonu později slavil Cofidis hned dvě prvenství díky Australanovi Stuartu O'Gradymu a domácímu Davidu Moncoutiému, jenž se radoval i v následujícím roce. Etapové vavříny sebral francouzský výběr i v roce 2006 a naposledy v ročníku 2008, kdy zvítězili Samuel Dumoulin i Sylvain Chavanel.

Hostem studia L´ETAPE byl Jiří Ježek, šestinásobný paralympijský vítězVideo: Sport.cz

Od té doby Cofidis na velký triumf na Staré dámě čeká, ale v posledních letech byl znovu dost vidět. Předloni zazářil domácí Guillaume Martin celkovou osmou příčkou, loni pak překvapil Němec Simon Geschke bojem o puntíkatý trikot pro nejlepšího vrchaře, jenž mu nakonec utekl v poslední horské etapě. „Nikdy mě to nepřestane bolet. Měl jsem obrovskou šanci a už asi znovu nepřijde. I druhé místo je ale krásné," vzpomínal Geschke.

Reklama

Související témata: