Hlavní obsah

Neměl jsem nohy, přiznal Bernal, když se zbortil jeho sen o obhajobě vítězství z Tour

Praha

Výbuch kolosálních rozměrů zničil sen Egana Bernala o obhajobě triumfu z Tour de France. Lídr stáje Ineos Grenadiers závěr nedělní etapy s brutálním dojezdem na legendární vrchol Grand Colombier protrpěl, cílem projel se ztrátou přes sedm minut a průběžným pořadím klesl o deset příček na třináctou pozici!

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Egan Bernal na trati letošní Tour de France.

Článek

Bernal do nedělní etapy vstupoval jako třetí muž průběžného pořadí s mankem 59 vteřin na lídra Rogliče. Předešlé výkony třiadvacetiletého Kolumbijce však nebyly příliš přesvědčivé, což neuniklo ani Chrisi Froomovi. Čtyřnásobný šampion Tour a týmový parťák Bernala se letos nevešel do nominace britského týmu stejně jako šampion z roku 2018 Thomas.

„Rád bych viděl Egana Bernala vyhrát podruhé v řadě Tour de France. Ale myslím, že při formě zúčastněných může Rogliče ohrozit jedině Pogačar, který se zdá být nejčerstvější. Je úžasné ho sledovat," pronesl poněkud nekolegiálně Froome před startem nedělní bitvy pro Eurosport. Šlo o prorocká slova.

Tým Jumbo-Visma opět kontroloval vývoj etapy a chránil Rogliče. Když došlo na poslední stoupání dlouhé sedmnáct kilometrů, domestici slovinského závodníka nasadili brutální tempo. A Bernal prakticky okamžitě ze skupiny favoritů vypadl.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Slovinský cyklista Primož Roglič na trati 15. etapy Tour de France.

„Když budu upřímný, necítil jsem se dobře od prvního stoupání dne. Trpěl jsem a už tam skoro vypadl ze skupiny. Týmu jsem přiznal, jak se cítím. Ale bojoval jsem," uvedl v oficiálním prohlášení Bernal.

Přestože s obhájcem prvenství zůstali týmoví parťáci Michal Kwiatkowski a Jonathan Castroviejo, manko narůstalo. Sedm kilometrů před cílem byla ztráta dvě minuty. V cíli ohromujících sedm minut a dvacet vteřin.

Foto: Thibault Camus, Reuters

V závěru 15. etapy si to o vítězství rozdali Slovinci Tadej Pogačar (vlevo) a Primož Roglič.

„Cítil jsem se prázdný, neměl jsem sílu. Jakmile soupeři zrychlili, nebyl jsem schopný je následovat. Tušil jsem, že ze skupiny vypadnu. Snažil jsem se vydat maximum. Z respektu k týmu i závodu. Nebudu se vymlouvat. Snažil jsem se doplňovat energii, docela rychle se vzpamatoval, ale tělo nereagovalo jako obvykle. Neměl jsem nohy, ostatní byli silnější, což musím akceptovat," pronesl Bernal.

Ineos (Sky) po dlouhých letech vsadil při Tour na taktiku jediného lídra. A s Bernalovým mankem 8:25 je naděje na obhajobu prvenství ztracena. Nedosažitelné se zdají i stupně vítězů, na něž Bernal ztrácí téměř sedm minut.

Reklama

Související témata: