Hlavní obsah

Neodpočinul jsem si ani z kopce, lamentoval vítěz etap z Tour de France

Praha

Bolavá, ale zábavná zkušenost. Premiérového ročníku L'Etape Czech Republic Virtual Race by Rouvy se v pátečním podvečeru kromě stovek nadšenců připojených online v rámci exhibičního programu v pražské Galerii Harfa zúčastnili i bývalí cyklisté Ján Svorada, Petr Benčík a Jiří Ježek.

Legendární cyklista Ján Svorada jel poprvé virtuální závod. Podívejte se, jak mu to šlo Video: Sport.cz

 
Článek

Účastníci připojení přes aplikaci Rouvy a drtící pedály svých strojů upnutých doma do trenažérů i závodníci přímo v Praze se museli popasovat se segmentem dlouhým bez sta metrů jednadvacet kilometrů. Šlo o část trasy, která bude 11. června letošního roku součástí reálného závodu L'Etape Czech Republic by Tour de France.

„Byl jsem překvapený, jak je krajina nasnímaná. To mě hodně bavilo. Ale závod bolel. Já si ani nepamatuji, kdy jsem naposledy závodil. Vlastně bych o závodění mluvil v souvislosti s dobou před deseti lety, kdy jsem končil kariéru," vykládal bývalý profesionál Petr Benčík.

„Jednalo se o velmi těžkou zkušenost. Nebyl jsem fyzicky připravený na závodní tempo, přestože se udržuji v kondici, a dost jsem se trápil. Bylo nicméně zajímavé vyzkoušet virtuální závod na vlastní kůži. Byl jsem příjemně překvapený," přitakal Ján Svorada, vítěz tří etap z Tour de France, pěti etap na italském Giru a tří ze španělské Vuelty.

Nejrychlejším mužem závodu byl Jiří Petr, který úsek s těžkým stoupáním z Pustovět přes Lašovice zvládl za 29:39,7 min. Bývalí profesionálové bojující s trasou na trenažérech v Praze vše absolvovali v čase mírně přes třicet minut. „Já šel do sedla přímo z práce. Během zimy hraju hokej, jezdím na běžkách, ale cyklistika jde stranou. Raději jedu v mrazu než na trenažéru. Nicméně takhle zpracované virtuální prostředí musí lidi bavit. Fakt to byla super zábava," rozplýval se Benčík, když dorazil do cíle L'Etape Czech Republic Virtual Race by Rouvy.

„K reálu to má pořád ještě daleko. Pro mě bylo zklamání, že jsem si neodpočinul ani z kopce a musel šlapat. Ale výhody virtuálních závodů jsou jasné. V průběhu dlouhé zimy může člověk jezdit v teple domova, a přitom se hodně zmáčknout. To je super. I já jsem na sebe pyšný, protože jsem udržel kvalitní rytmus od startu do cíle," usmíval se Svorada.

Nejrychlejší z dané trojice byl v cíli Jiří Ježek v barvách týmu We Love Cycling, když celkově dojel pětašedesátý se ztrátou dvě minuty a čtrnáct vteřin na vítěze. „Trasa je v krásných lokalitách, kterou znám dobře z reálné zkušenosti. Nedaleko jsem se přestěhoval a nemohu si to vynachválit," culil se Ježek, když „polkl" poslední metry závodu.

Reklama