Hlavní obsah

Nizozemka Van Dijková obhájila na MS v silniční cyklistice titul z časovky

Nizozemka Ellen van Dijková obhájila na mistrovství světa v silniční cyklistice v australském Wollongongu titul v časovce. Získala tak třetí zlato v kariéře ze souboje s chronometrem. Poprvé triumfovala v roce 2013. Druhá byla domácí závodnice Grace Brownová, třetí Švýcarka Marlen Reusserová.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Nizozemka Ellen van Dijková slaví své vítězství.

Článek

V závodě bez české účasti byla Van Dijková nejrychlejší už na obou mezičasech celkem 34,2 kilometru dlouhé trati. Pětatřicetiletá bývalá dráhařka nakonec zvítězila o téměř 13 sekund a stala se teprve druhou cyklistkou historie MS s alespoň třemi tituly. Vedle toho má z časovky i stříbro a dva bronzy. Legendární Francouzka Jeannie Longová-Ciprelliová vyhrála čtyřikrát v letech 1995 až 1997 a 2001.

Třicetiletá Brownová se naopak dočkala svého prvního cenného kovu z velkých akcí. O dalších takřka půl minuty zpět zůstala držitelka olympijského stříbra z Tokia Reusserová, která skončila shodně druhá na předchozích dvou šampionátech.

Čtvrtou závodnicí v celkovém pořadí byla Vittoria Guazziniová. Poté, co Mezinárodní cyklistická unie (UCI) zavedla pro MS nově kategorii žen do 23 let, mohla jednadvacetiletá Italka ve společném závodě s elitní ženskou kategorií slavit titul.

Mistrovství světa v silniční cyklistice ve Wollongongu (Austrálie) - časovka (34,2 km)
Ženy elite
1. Van Dijková (Niz.) 44:28
2. Brownová (Austr.) -12
3. Reusserová (Švýc.) -41
4. Guazziniová (It.) -52
5. Thomasová -1:18
6. Faulknerová (obě USA) -1:25

Reklama

Související témata: