Hlavní obsah

Nizozemský cyklista Van der Poel potřetí ovládl závod Kolem Flander

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nizozemský cyklista Mathieu van der Poel suverénně ovládl závod Kolem Flander. Úřadující mistr světa vyhrál slavný belgický monument potřetí v kariéře po triumfech z let 2020 a 2022.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Nizozemský cyklista Mathieu van der Poel opanoval závod Kolem Flander již potřetí

Článek

Devětadvacetiletý Van der Poel rozhodl zdrcujícím nástupem zhruba 45 km před cílem ve stoupání na dlažebních kostkách na Koppenberg. Náročnost stoupání ještě umocnil déšť, a řada jezdců proto radši v kopci sesedla.

Van der Poel zvítězil s náskokem 62 sekund před Lucou Mozzatem z Itálie. Se stejnou ztrátou do cíle dojel i domácí Nils Politt, který se na konečné třetí místo posunul po diskvalifikaci Australana Michaela Matthewse za nebezpečný spurt.

„Moje sezona je už teď úspěšná. Vyhrát Kolem Flander v dresu mistra světa je splněný sen a chvilku mi bude trvat, než tomu uvěřím,“ řekl Van der Poel. „Byl to nejtěžší závod Kolem Flander, co jsem zažil. Posledních dvacet kilometrů jsem v tomhle počasí jel v podstatě se zavřenýma očima,“ dodal.

„Kopce na kostkách byly v dešti ohromně náročné, ale Koppenberg úplně nejvíc. Strašně mi to tam klouzalo, ale nahoře jsem měl i tak krásný náskok. Nakonec jsem ho i v tom velkém větru udržel, ale do cíle jsem dojel s prázdnou nádrží,“ uvedl.

V euforii byl po druhém místě i Mozzato. „Upřímně – za dobrý výsledek bych bral umístění v první dvacítce, patnáctce. O desítce jsem mohl snít, ale skončit na pódiu, to je něco šíleného,“ prohlásil šestadvacetiletý Ital.

Van der Poel třetím triumfem vyrovnal rekord Kolem Flander, o nějž se dělí s Fabianem Cancellarou, Tomem Boonenem, Johanem Meuseewem, Ericem Lemanem, Fiorenzem Magnim a Achielem Busyssem. V Belgii se navíc jako první umístil popáté za sebou na pódiu.

Cyklistický závod Kolem Flander (WorldTour) – 270,8 km:
1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck) 6:05:17
2. Mozzato (It./Arkéa-B&B Hotels)
3. Politt (Belg./UAE Team Emirates)
4. Bjerg (Dán./UAE Team Emirates)
5. Morgado (Portug./UAE Team Emirates)
6. Sheffield (USA/Ineos Grenadiers) všichni -1:02
BITTNER (ČR/dsm-firmenich PostNL)
KELEMEN (ČR/Tudor Pro Cycling) oba nedokončili

Reklama