Hlavní obsah

Nový nešvar na Tour. Fanoušci fotí selfie a překážejí pelotonu

Populární pořizování autoportrétů prostřednictvím mobilních telefonů nebo digitálních fotoaparátů, tzv. selfies se ve velkém rozjelo při letošní Tour de France. Účastníci nejslavnějšího etapového závodu na světě ale z nového fenoménu velkou radost nemají. Pořizování snímku zády k pelotonu by totiž mohlo vést k ohrožení diváků i závodníků. Mnozí diváci navíc fotí jako rozumu zbavení uprostřed silnice.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Špalír fanoušků Tour de France svírá peloton ve druhé etapě.

Článek
Fotogalerie

S jedním z fanoušků se takhle během nedělní druhé etapy střetl Američan Tejay van Garderen z týmu BMC, který šílenství kolem pořizování autoportrétů označil za podivný mix „ješitnosti a blbosti". „Postavit se doprostřed silnice zády k řítícímu se dvousethlavému pelotonu jenom kvůli selfie. Myslete!" poznamenal pětatřicetiletý cyklista po skončení nedělní etapy na Twitteru.

„Mám rád davy diváků a děkuji jim za podporu. Dejte nám ale prostor. Abych si nemusel ledovat koleno jako nyní," doplnil na Twitteru.

Na slova amerického závodníka bezprostředně reagoval také Geraint Thomas z týmu Sky. „Místy to bylo dost ošemetné. Nejhorší věc je, když se lidé otočí a fotí selfies," stěžoval si olympijský vítěz z Londýna.

„Klidně se foťte, ale vylezte si na strom. Tohle je bez debat nová osina v pr...  cyklistiky. Lidé vůbec nemají ponětí, jak rychle se peloton pohybuje. Podpora britských fandů je skvělá, ale cyklisté se vážně cítili ohroženi," dodal generální manažer týmu Sky Dave Brailsford.

Letošní Tour odstartovala v sobotu v Leedsu a během dnešního třetího dějství peloton dojede do Londýna, kde je připraven finiš před Buckinghamským palácem. Do úterní čtvrté etapy již závodníci odstartují na francouzské straně lamanšského průlivu.

Reklama

Související témata: