Hlavní obsah

Obvinění: Armstrong prý na Tour v roce 1999 dopoval

PAŘÍŽ

Legendární americký cyklista Lance Armstrong čelí novému obvinění z dopingu. Podle prestižního francouzského listu L'Equipe měl v roce 1999 při prvním ze svých sedmi rekordních vítězství na Tour de France pozitivní test na hormonální látku erythropoietin (EPO). Armstrong na svých internetových stránkách reagoval prohlášením, že nikdy nedopoval.

Foto: SPORT/Ondřej Krynek

Lance Armstrong čelí obvinění z dopingu.

Článek

L'Equipe dnes na titulní stránce v článku nazvaném "Armstrongova lež" napsal, že v šesti vzorcích moči amerického jezdce byly před šesti lety na Tour odhaleny stopy zakázaného prostředku EPO. Odvolává se na dokumenty z národní antidopingové laboratoře v Chatenay-Malabry, kde byly vzorky analyzovány v loňském roce.

V 90. letech minulého století ještě nedokázaly testy přítomnost erythropoietinu v organismu sportovce odhalit. Potřebná metoda byla vyvinuta až později. EPO napomáhá okysličování krve a bývá zneužíváno především ve vytrvalostních sportech.

Věříte, že Lance Armstrong v minulosti dopoval?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Zástupci laboratoře odmítli zveřejněné informace o údajném Armstrongovu dopingu potvrdit s tím, že všechny vzorky jsou anonymní. "Laboratoř nemůže spojit výsledky testů s konkrétními sportovci, a proto nemůžeme potvrdit spojení publikované v l'Equipe mezi výsledky a dokumenty francouzské federace," uvádí se v oficiálním prohlášení laboratoře v Chatenay-Malabry.

Ředitel Tour de France Jean-Marie Leblanc řekl francouzské rozhlasové stanici RTL, že se cítí být Armstrongem podveden. "Jsem sice opatrný a trochu nedůvěřivý, ale je to znepokojivé a stejně jako další milovníci sportu jsem uvnitř zklamaný," prohlásil.

Předseda Mezinárodní cyklistické unie Hein Verbruggen je zatím zdrženlivý. "Počkáme a uvidíme, jestli je to pravda. Teprve pak se budeme moci ptát, jestli můžeme zahájit právní kroky a zda to bude velká rána pro cyklistiku," řekl agentuře Reuters. "Musím ale říct, že to není příjemné, ale zatím se to týká jen Armstronga a Francie," dodal.

Armstrong prohřešky popírá

O případ se zajímá i šéf Světové antidopingové agentury WADA Dick Pound, který požaduje důkladné prošetření, i když jeho organizace Armstronga žádným způsobem potrestat nemůže. "Nemůžeme s tím nic udělat, protože v roce 1999 jsme ještě ani neexistovali. Ale je důležité, aby pravda vyšla najevo," prohlásil.

Třiatřicetiletý Američan, jenž po letošním sedmém triumfu na Tour po sobě ukončil kariéru, prohřešky proti dopingovým regulím popírá. "Opakuji to, co jsem řekl už mnohokrát. Nikdy jsem nebral zakázané podpůrné látky. Bohužel hon na čarodějnice pokračuje, tohle je prostě bulvární žurnalistika L'Equipe," uvedl Armstrong na své internetové stránce.

Virenque je skeptický

Bývalí cyklisté jsou z rozpoutané aféry zklamaní. "Proč neudělají zpětně testy až do roku 1903? Armstrong několikrát řekl, že nic takového nebral - ovšem tehdy ještě nebyly odpovídající testy. Teď si může každý myslet, že to brali všichni," řekl Raymond Poulidor, jenž na Tour skončil třikrát druhý a pětkrát třetí.

Sedminásobný vítěz soutěže vrchařů na Tour Richard Virenque je ke zprávám skeptický. "Zdá se mi to bizarní: po tolika letech takové odhalení. Je to podivuhodné, když se tato metoda testů EPO používá už přes tři roky. Je taky divné, že se s takovým objevem čekalo, až Armstrong skončí," řekl bývalý francouzský cyklista, jenž si v minulosti odpykal trest za doping.

S obviněními přišel už bývalý asistent

S informacemi, že si americký cyklista pomáhal dopingem, letos přišel už jeho bývalý asistent Mike Anderson. V jeho případě se však zdálo, že šlo o odplatu za to, že ho Armstrong propustil ze svých služeb.

O údajných nečistých praktikách slavného závodníka loni dokonce vyšla kniha s názvem "L.A. Přísně tajné - Tajemství Lance Armstronga". Cyklista se nyní soudí s britským listem Sunday Times, kvůli tomu, že z ní otiskl úryvky. V minulosti se snažil hájit svou čest dalšími žalobami proti jejímu šíření.

Reklama