Hlavní obsah

Peloton marně naháněl uprchlíky. Asgreen překvapivě vyhrál 18. etapu Tour

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Statečný únik se vyplatil. Dán Kasper Asgreen vyhrál v závěrečném spurtu 18. etapu Tour de France, když vytěžil z úniku čtyř jezdců, které se peloton marně snažil dojet. Nic se však nemění v celkovém pořadí, kde si po středeční královské etapě drží jistý náskok sedmi minut a 35 vteřin další Dán, Jonas Vingegaard. A pokud nepřijde nějaký zásah shůry, jen těžko tenhle časový polštář před závěrečným nedělním vjezdem do Paříže ztratí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih 18. etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Po dvou divokých etapách, tedy úterní časovce a středečnímu nekonečnému stoupání „do nebes" tentokrát ta čtvrteční servírovala poklidnější průběh. Na jejím počátku však prchla trojice Campenaerts (Lotto Dstny), Abrahamsen (Uno-X) a Asgreen (Soudal-Quick Step), leč peloton si dlouhé kilometry hlídal zhruba minutový odstup. I bývalý cyklista Lubor Tesař v televizním vysílání tak označoval etapu za „přejezdovou", protože vše směřovalo k tomu, že tentokrát o vítězi rozhodne až závěrečný sprint.

Jenže skupinka uprchlíků se později rozšířila na čtveřici, když ke statečným přibyl Eenkhorn (Lotto Dstny). Dřela, střídala se a držela naději na překvapení. Jejich náskok se díky spolupracující koalici týmů z pelotonu v závěrečných 20 kilometrech tenčil, balík se řítil šedesátkou a ke kvartetu se blížil. Ale k tomu, aby uprchlíky zcela pohltil, by potřeboval ještě minimálně sto metrů navíc.

A tak se Kasper Asgreen, jeden z oněch statečných, nakonec dočkal svého premiérového vítězství na Tour. „Dneska to v závěru byla týmová časovka. Poctivě jsme se střídali a bez ostatních třech kluků bych nevyhrál. Je to úžasný moment a jsem šťastný, že se to povedlo. Zvlášť po minulém roce, kdy jsem Tour předčasně opustil. Vítězství bych tak chtěl věnovat všem lidem, kteří mi poslední rok pomohli," uvedl v cíli Asgreen, jenž se stal třetím Dánem, který na letošní Tour triumfoval.

Zároveň zařídil první vítězství pro stáj Quick-Step.

Studio TOUR s Petrem Vakočem o závěrečném týdnu slavného cyklistického závoduVideo: Sport.cz

V pátek čeká cyklisty 172,8 km dlouhá kopcovitá etapa v pohoří Jura a opět by mohla nabídnout šanci uprchlíkům. Na trase z Moirans-en-Montagne do Poligny čekají závodníky dvě vrchařské prémie čtvrté a třetí kategorie.

Cyklistický závod Tour de France - 18. etapa (Moutiers - Bourg-en-Bresse, 185 km):
1. Asgreen (Dán./Soudal-Quick-Step) 4:06:49
2. Eenkhoorn (Niz./Lotto-Dstny)
3. Abrahamsen (Nor./Uno-X Pro Cycling)
4. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck)
5. M. Pedersen (Dán./Lidl-Trek)
6. Bol (Niz./Astana) všichni stejný čas
Průběžné pořadí:
1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 72:04:39
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -7:35
3. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -10:45
4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -12:01
5. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -12:19
6. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -12:50

Reklama

Související témata: