Hlavní obsah

Po Tour bude dalším cílem Peking

Nefalšované peklo připravila cyklistům hned úvodní etapa prestižního závodu Paříž–Nice. Vichřice, liják, kroupy a místy i sněžení. Po 93 kilometrech dojížděli do cíle jako spráskaní psi. I přesto, že byla etapa proti původnímu plánu o polovinu zkrácena. "Tady to je opravdu extrém. V úterý jsme jeli etapu dlouhou 210 kilometrů a skoro celou dobu bylo osm stupňů. A do toho déšť, který vyloženě nesnáším," stěžoval si český cyklista Roman Kreuziger.

Článek

Jak snášíte psí počasí na probíhajícím závodě Paříž– Nice?

Jsem totálně naštvaný. Kvůli dešti mi nevyšel podle představ prolog, protože když jsem startoval, byla mokrá silnice. To mě nějakou vteřinu stálo. A hned v první etapě jsem na větru zaspal. Vlezl jsem si za špatné lidi, kteří nejeli, a koupil jsem skoro sedm minut. Takže na celkové pořadí už nejedu, i když jsem chtěl. Alespoň jsem si spravil chuť pátým místem ve středeční etapě, kterou navíc vyhrál můj stájový kolega Carlstöm.

Zažil jste někdy něco podobného?

Tak silný vítr snad jen jednou na Vueltě, ale tady to je opravdu extrém. V úterý jsme jeli etapu dlouhou 210 kilometrů a skoro celou dobu bylo osm stupňů. A do toho déšť, který vyloženě nesnáším. Přitom vloni tady bylo celou dobu krásně.

Týmům ProTour doporučila UCI závod bojkotovat, později dokonce hrozila jejich vyloučením, ale nakonec vás na start pustili. Mělo to nějakou dohru?

Co vím, tak to dosud není dořešené. Netuším, jestli nás zpětně nějak potrestají.

Co máte v plánu dál?

Koncem března jedu etapový závod Coppi e Bartali v Itálii, pak jednorázovky GP Miguela Induraina a Amstel Gold Race. Na přelomu dubna a května bych měl startovat na závodu Kolem Romandie a pak celý květen volno.

Budete se už chystat na Tour de France?

Tour je ještě strašně daleko, zatím na ni vůbec nemyslím. Pořád ale platí, že bych tam jet měl. Zatím nás je asi dvanáct, ze kterých pak vyberou sestavu pro Tour.

Figuruje ve vašich plánech i olympiáda?

Pokud to dobře dopadne, tak Peking bude po Tour mým dalším cílem. Olympiáda je asi vrchol, aspoň podle toho, jak o tom všichni mluví. Kluci z týmu vloni v Pekingu byli a říkali, že trať olympijského závodu je příšerně těžká. Navíc se v tom smogu hrozně špatně dýchá. Ale mě to láká, rád bych se do Pekingu nominoval.

Reklama