Hlavní obsah

Pogačar chce po 26 letech napodobit Pantaniho a vyhrát v jednom roce Giro i Tour

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na prahu velké výzvy stojí slovinský cyklista Tadej Pogačar. Touží být první po dlouhých 26 letech, kdo dosáhne vítězného double na Giru d'Italia a Tour de France v jediném roce. Naposledy zvládl stejný kousek italský velikán Marco Pantani. Pogačar věří, že se mu povede ho napodobit. Uvedl to v rozhovoru pro italský deník La Gazzetta dello Sport.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Radost Tadeje Pogačara

Článek

Pantani, považovaný za jednoho z nejlepších vrchařů historie, vyhrál během bohaté kariéry „jen“ dvě z Grand Tours, ale povedlo se mu to ve stejném roce. V červnu 1998 si dojel pro triumf na Giru a o dva měsíce později se radoval z celkového prvenství rovněž na Tour. Pogačar tehdy ještě nebyl na světě.

„Jsem příliš mladý na to, abych si pamatoval Pantaniho, když ještě žil,“ řekl Pogačar s poukazem na to, že „Pirát“, jak zněla Italova přezdívka, zemřel již v roce 2004 na předávkování.

„Ale hrozně moc bych chtěl dosáhnout toho, co se mu povedlo. Dobře vím, jak byl důležitý pro cyklistiku v Itálii, ale i po celém světě. A věřím, že tohoto double je možné dosáhnout,“ prohlásil Pogačar.

V historii cyklistiky ale dokázala při stejné výzvě uspět pouze sedmička jezdců. Před Pantanim to byli Fausto Coppi (1949 a 1952), Jacques Anquetil (1964), Eddy Merckx (1970, 1972 a 1974), Bernard Hinault (1982 a 1985), Stephen Roche (1987) a Miguel Indurain (1992 a 1993).

Řada dalších neuspěla, v posledních letech například Tom Dumoulin (2017) či Chris Froome (2018). Zvládli první polovinu úkolu, psychická i fyzická únava z Gira je ale dohnaly. „Zatím jsem od toho ještě hodně daleko. A moc dobře vím, že o to mnozí jiní usilovali, ale neuspěli,“ konstatoval Pogačar.

Jezdec stáje UAE Team Emirates ale má ty nejlepší předpoklady k tomu, aby seznam rozšířil a zapsal se na něj jako osmý. Je výjimečný závodník. Když v roce 2019 debutoval v Grand Tours na Vueltě, skončil třetí. V dalších čtyřech letech absolvoval jen Tour. Nejprve dvakrát vyhrál, pak skončil dvakrát druhý. Giro ho čeká poprvé v kariéře. Ve 25 letech cítí, že by se s velkou výzvou mohl poprat. A Giro, které začne v sobotu, pojede v roli obrovského favorita.

„Je třeba být hned od startu v dobré formě, vyhrát Giro, pak přijet v dobré formě na Tour a vyhrát i tam. To je celé. Ale bude to sakra těžká práce. Půjdeme na to krok za krokem a budeme doufat, že se to povede,“ uvedl Pogačar.

Zásadní pro něho je, že v dosavadním průběhu sezony zůstal zdravý. „Minulý rok to bylo mentálně i fyzicky těžké. Kvůli zranění jsem hodně trpěl. Teď mám před sebou jasné cíle a chci jich dosáhnout. Psychicky to vnímám jako o něco snadnější (než loni). Ale třeba budu po Tour mluvit jinak. Uvidíme, kolik mi toho zůstane v nádrži,“ řekl Pogačar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.