Hlavní obsah

Pogačar neměl konkurenci. Vítězství v Lutychu věnoval zesnulé matce své přítelkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hodně speciální závod prožil slovinský cyklista Tadej Pogačar. Suverénním způsobem triumfoval na monumentu Lutych–Bastogne–Lutych. Tedy na belgické klasice, kde si před rokem zlomil zápěstí. A přesně dva roky ode dne, kdy zemřela maminka jeho partnerky, cyklistky Uršky Žigartové. „Tohle vítězství chci věnovat právě jí. Jsem teď plný emocí,“ přiznal slavný závodník v cíli.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Pogačar vyhrál podruhé cyklistický monument Lutych–Bastogne–Lutych

Článek

Měl to být souboj dvou velkých cyklistických hvězd a suverénů letošní sezony Pogačara s Mathieu van der Poelem. Ovšem zatímco Slovinec se vyhnul hromadnému pádu 98 kilometrů před cílem, Nizozemec se do něj zapletl a ztratil téměř minutu a půl, což ho stálo ve zbytku závodu spoustu sil.

Naopak v čele diktoval tempo Pogačarův tým UAE Team Emirates. „Od začátku bylo mizerné počasí. Snažili jsme se držet tempo, abychom se zahřáli. A já jel hodně opatrně, abych stejně jako před rokem nespadl,“ líčil dvojnásobný vítěz Tour de France.

Útok si nachystal ve stoupání 35 kilometrů před cílem. Na jeho nástup nikdo nezareagoval a Pogačar si sólo jízdou dojel pro prvenství s náskokem minuty a 39 sekund. „Vyhrát takovým způsobem je dost speciální. Jsem velmi šťastný, že jsem tenhle krásný závod dokázal znovu ovládnout,“ připomněl 25letý cyklista, že v Lutychu slavil už v roce 2021.

Při vítězném finiši se neusmíval. Jen zvedl ruce a prsty ukázal směrem do nebe. „Celý den byl pro mě hodně emotivní. Přesně před dvěma roky zemřela Uršky matka, loni jsem si tu zlomil zápěstí. Těžký den,“ dodal Pogačar, jenž letos triumfoval i na italské klasice Strade Bianche a ovládl týdenní etapák Kolem Katalánska.

Druhý do cíle v Lutychu dojel Francouz Romain Bardet, spurt o třetí místo nakonec ovládl Van der Poel.

Cyklistický závod Lutych–Bastogne–Lutych (WorldTour) – 254,5 km:
1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 6:13:48
2. Bardet (Fr./dsm-firmenich PostNL) -1:39
3. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck)
4. Van Gils (Belg./Lotto Dstny)
5. Paret-Peintre (Fr./Decathlon AG2R La Mondiale)
6. Vansevenant (Belg./Soudal Quick-Step) všichni -2:02

Reklama

Související témata:
Liege-Bastogne-Liege