Hlavní obsah

Pomsta bude sladká! Pogačar týden před MS skalpoval Van Aerta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijde po trýznivé porážce na Tour de France zlatá revanš na mistrovství světa? Slovinský cyklista Tadej Pogačar si úspěšně otestoval formu před šampionátem v Austrálii triumfem při nedělním jednorázovém závodu v Montrealu, kde v napínavém spurtu uprchlíků nechal za zády i fenomenálního Belgičana Wouta Van Aerta.

Foto: Peter McCabe, ČTK/AP

Triumfální gesto Tadeje Pogačara v cíli cyklistické Grand Prix v Montrealu.

Článek

Pogačar na letošní Tour de France cílil potřetí v řadě na žlutý trikot pro celkového vítěze, jeho sen ale doslova rozmetal Jonas Vingegaard a jeho parťáci z týmu Jumbo-Visma v čele s Van Aertem. Slovinský fenomén se poté rozhodl vynechat Vueltu a jako cíl vytyčil úspěch na zářijovém mistrovství světa.

A po srpnovém volnu a účasti na závodu v Bretani se blýskl v celé parádě v Montrealu. Závod na 221 km se začal rozhodovat jedenáct kilometrů před cílem, kdy Adam Yates zavelel k útoku a na čele se osamostatnila hvězdná skupinka uprchlíků s Pogačarem, Van Aertem, Davidem Gaudu a Andreou Bagiolim.

V kilometrové cílové rovince začala skupina taktizovat, zhruba tři sta metrů před páskou se k nástupu odhodlal Gaudu a nejlepší reakci předvedl Pogačar, který za sebou nakonec nechal Van Aerta s Bagiolim. Za cílem pak třiadvacetiletý Slovinec propadl extatické euforii z teprve čtvrtého triumfu v jednodenním závodě.

Foto: Sport.cz

Belgičan Wout van Aert.

„V pondělí můžu odletět do Austrálie s čistou hlavou. Zatím vše nasvědčuje tomu, že načasování formy vychází dobře. Samozřejmě musím mít svůj den, závod na šampionátu bude mít jiný profil a bude delší. Rozhodně mě nečeká nic jednoduchého," líčil Pogačar po úspěšném dnu v Kanadě.

Van Aert, mnohými označovaný za aktuálně nejlepšího a nejvšestrannějšího cyklistu planety, porážku přijal s pokorou. „Prohrál jsem s jednou z největších superstar současné cyklistiky," říkal v cíli. „Není žádná ostuda skončit druhý. Samozřejmě by bylo fajn slavit vítězství, ale k tomu mi přece jen kus chyběl," dodal hlavní favorit nedělního podniku, při němž závodníky čekala i náročná stoupání včetně cílové rovinky do kopce.

TOUR DE FRANCE 2022 ve studiu s Jiřím JežkemVideo: Sport.cz

Pogačar sice nemá ve sbírce kupu triumfů v jednorázových závodech, dokázal už ale ovládnout i monumenty Lutych-Bastogne-Lutych a Giro di Lombardia. A každé výhry nad specialisty typu Van Aerta si proto náležitě cení. „Wout získal zelený trikot na Tour, vyhrával sprinty během sezony. Měl jsem v plánu viset mu na kole, co to jen půjde, nakonec ale visel on na mě. Neuvěřitelné," usmíval se v cíli.

Závod s hromadným startem je na mistrovství světa v silniční cyklistice v australském Wollongongu se jede 25. září. „Nebude to jednoduché. Ale v neděli jsem dokázal porazit ty nejlepší na světě...," dodal Pogačar, který po šampionátu u protinožců bude usilovat 8. října i o obhajobu triumfu v Lombardii.

Reklama

Související témata: