Hlavní obsah

Poslední šance zazářit. Loučí se Tourminátor, pronásledovatel Merckxe i domácí farmář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobu své největší slávy už mají za sebou, ale teď by rádi ještě naposled zvedli ruce nad hlavu. Peter Sagan, Mark Cavendish a Thibaut Pinot, tři cyklistické legendy, se už v sobotu rozjedou na svou poslední Tour de France kariéry.

Foto: @TeamTotalEnrg, Twitter

Slovenský cyklista Peter Sagan.

Článek

Je trojnásobným mistrem světa, ale slávu si slovenský bavič vydobyl zejména na Tour de France. Odtud také pochází jeho přezdívka Tourminator. Není divu, vždyť s takovou lehkostí dokázal dominovat ve sprintech i klasikářských etapách. Na Staré dámě se radoval hned dvanáctkrát. A k tomu získal rekordních sedm zelených trikotů za bodovací soutěž.

„Tour mi změnila život, jsem jí moc vděčný. Ale myslím, že každý jezdec má vztah s tímhle závodem založený na lásce i nenávisti," pousmál se v rozhovoru pro server Cyclingnews Peter Sagan, který se od příštího roku plánuje věnovat horským kolům a více také rodině.

Speciální emoce před začátkem Staré dámy zatím 33letý žilinský rodák necítí. „Možná přijdou před dojezdem do Paříže. Ale teď budu muset každý den trpět a zůstat soustředěný, abych zvládl Tour co nejlépe. Bez utrpení kouzla na trati nepřijdou," vykládal Sagan, jenž neprožívá ideální rozlučkovou sezonu.

Na vítězství zatím čeká, do toho byl odsouzen k tříměsíční podmínce za květnové řízení v opilosti. „Během slabší chvilky jsem to pokazil. Chtěl bych se omluvil rodině, fanouškům i sponzorům. Jsem odhodlaný se poučit a stát se lepším člověkem," vzkázal na sociálních sítích závodník jezdící za francouzský tým TotalEnergies.

Forma slovenské hvězdy Petera Sagana. Příspěvek z pořadu Studio TourVideo: Sport.cz

Loučí se i další veleúspěšný spurter Mark Cavendish. Už 38letá britská legenda má před sebou ještě jeden velký cíl. Zkusit vyhrát alespoň jednu etapu a 35. vítězstvím na Tour de France předstihnout nejlepšího cyklistu historie Eddyho Merckxe.

„Bohužel si nemůžu užít chvíli okamžiku a vychutnávat si poslední Tour. Pořád před sebou mám práci, kterou se pokusím dokonat. Dokud se nezačne závodit, tak nevím, jak na tom jsem. Ale cítím se slušně," popisoval Cavendish jezdící v dresu kazachstánské Astany.

Miláčkem domácích fanoušků se stal vrchař Thibaut Pinot, třetí muž Staré dámy z roku 2014 a vítěz na slavném vrcholu Alpe d´Huez o rok později. Byl prorokován jako velká naděje na vytoužené francouzské vítězství. To už se mu nepovede, také on po sezoně končí a letos pomýšlí především na etapový úspěch a pomoc Davidu Gaudu, lídrovi domácí stáje Groupama-FDJ.

„Ještě si neuvědomuju, že to je moje poslední Tour," připustil devítinásobný účastník, jenž se ve 33 letech bude loučit na říjnovém monumentu Kolem Lombardie. A poté se bude věnovat své druhé vášni, vlastní farmě. „Cyklistika mi zabrala třetinu života. Vždy jsem ale chtěl tvořit věci z toho, co nám země nabízí. Zvířata a přírodu. Chci stáčet med, pěstovat ovoce nebo zeleninu," prozrazoval Pinot.

Reklama