Hlavní obsah

Před pěti lety zemřel cyklokrosař Radomír Šimůnek

Praha

Před pěti lety, 10. srpna 2010, zemřel na cirhózu jater bývalý cyklokrosař Radomír Šimůnek. Čtyřnásobný mistr světa zažil během dlouhé sportovní kariéry radost i bolest, když zavinil smrtelnou dopravní nehodu a byl odsouzen k nepodmíněnému trestu.

Foto: Sport.cz

Radomír Šimůnek starší (vpravo) se svým synem na archivní fotografii z roku 2000.

Článek

Šimůnek se narodil 8. dubna 1962 ve Vrchlabí. Na mezinárodní scéně se poprvé prosadil při mistrovství světa 1979 ve Španělsku, kde skončil čtvrtý mezi juniory. O rok později ve švýcarském Wetzikonu už získal titul juniorského mistra světa.

V nizozemském Gietenu v roce 1991 pak všem soupeřům ukázal záda a stal se jediným cyklokrosařem, který vyhrál mistrovství světa mezi juniory, amatéry i profesionály. V témže roce byl vyhlášen nejlepším sportovcem Československa.

Večer 19. listopadu 1992 na silnici Praha-Plzeň nedaleko Cerhovic ve velké rychlosti zavinil dopravní nehodu, při níž zemřeli tři lidé. Byl odsouzen na osmnáct měsíců nepodmíněně a v únoru 1994 nastoupil do věznice ve Všehrdech u Chomutova. V červnu téhož roku mu však prezident Václav Havel udělil milost, byť první žádost o ni zamítl.

Po návratu k závodění se potýkal s psychickými problémy a na mistrovstvích světa většinou obsazoval pozice v druhé desítce celkového pořadí. Nejlépe dojel sedmý ve Spišské Teplici na Slovensku v roce 1999 a pátý o rok dříve v dánském Middelfartu, kde jej o medaili připravil zaseknutý řetěz 300 metrů před cílem. S aktivní kariérou se rozloučil v roce 2002, po 24 letech závodění. Byl ženatý, s manželkou Janou měl syny Radomíra a Dannyho. Radomír v současnosti patří k našim nejlepším cyklokrosovým závodníkům

Reklama