Hlavní obsah

Problém pro Vingegaarda, jeho start na Tour de France je ohrožen! V potížích i další hvězda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za necelé tři měsíce měl zabojovat o třetí celkový triumf na slavné Tour de France v řadě, což se v historii povedlo jen pěti cyklistům. Plány dánské hvězdy Jonase Vingegaarda ale dostaly pořádnou trhlinu. Po děsivém pádu ve čtvrté etapě závodu Kolem Baskicka stále zůstává v nemocnici, a jak potvrdil Merijn Zeeman, šéf jeho týmu Visma-Lease a Bike, vyhlídky nevypadají zrovna příznivě.

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

Dánský cyklista Jonas Vingegaard na archivním snímku

Článek

Vingegaard byl součásti hromadného pádu dvanácti jezdců ve sjezdu čtvrteční etapy. Pomlácený a se zafixovaným krkem byl odvezen do nemocnice, kde vyšetření ukázalo zlomeninu klíční kosti a několika žeber. A později také pohmoždění plic a pneumotorax, tedy nahromadění vzduchu do pohrudniční dutiny obklopující plíce.

A právě tyto problémy ohrožují přípravu a možná i samotný start na Staré dámě, které kraloval v uplynulých dvou ročnících. „V neděli jsem obdržel aktuální informace od jeho manželky o tom, jak se mu daří,“ líčil pro belgický server HLN sportovní ředitel Vismy. „Jeho stav se každým dnem relativně lepší, ale stále zůstává v nemocnici. To mluví za vše,“ uvedl Zeeman.

Letošní ročník Tour de France začíná 29. června v italské Florencii. A podle HLN je pravděpodobnější, že se 27letý Dán na startu spíš neobjeví. „V tuhle chvíli Jonas nepřemýšlí, jestli se na Tour dostane, nebo ne, teď má jiné priority. Ale Tour jede pouze tehdy, když je stoprocentně připraven,“ uvedl Zeeman.

Už nyní je jisté, že Vingegaard přijde o část přípravy. „Určitě vynechá výškový tréninkový kemp v Sieře Nevadě od 6. května. Pokud pojede na Tour, budeme muset vymyslet jiný scénář,“ vysvětloval sportovní ředitel.

Zdravotní problémy však nemá pouze hlavní hvězda nizozemské stáje, ale i druhá tvář týmu Wout van Aert. Belgičan byl před dvěma týdny v závodě Napříč Flandry rovněž součástí hromadného pádu, při kterém si také zlomil klíční kost a několik žeber. Pochopitelně tak přišel o jarní klasiky, otazníkem však zůstává jeho start v květnu na italském Giru.

Od zranění na kole ještě neseděl. „Doufám, že se na něj brzy vrátím. Zase se začínám cítit sám sebou, ale v tuto chvíli je absolutní prioritou zotavení ze svých zranění,“ řekl pro HLN 29letý Belgičan, který by na Giru útočil na etapová prvenství.

„Čas do Gira se mu ale začíná velmi krátit,“ uvědomoval si Zeeman. „Doufáme, že tenhle týden zjistíme, jaké jsou možnosti. Jedna věc je jasná. Pokud by měl startovat, musel by být stoprocentně fit a připraven. Takového jezdce nepošlete na Grand Tour jenom proto, aby si odškrtl účast,“ doplnil sportovní ředitel.

Reklama