Hlavní obsah

První zlato na olympiádě mládeže. Smíšená štafeta cyklistů si připsala těsné vítězství

Nanking

Smíšená štafeta cyklistů vybojovala na olympijských hrách mládeže v Číně první zlatou medaili pro českou výpravu. Ke svému stříbru přidaly nejcennější kov Barbora Průdková s Nikolou Noskovou, s nimiž si pro těsný triumf ve společné soutěži dojeli Jan Rajchart a Roman Lehký. O vítězství Noskové nad italskou soupeřkou rozhodla až cílová kamera.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Bronz získali v neděli rychlostní kanoista Kryštof Hájek a výškařka Michaela Hrubá, juniorská vicemistryně světa z nedávného šampionátu v Eugene. Tam překonala 191 cm, dnes v Nankingu se šestnáctiletá atletka zastavila na výšce 185 cm. Hrubou předčily vítězná Ukrajinka Julia Levčenková a Nawal Menikerová z Francie. Český tým má po dnešku pět cenných kovů.

Cyklistická štafeta byla kombinací cross country a silniční časovky. Bikerské úseky absolvovali Průdková a Rajchart, silniční okruh Lehký s Noskovou, která Italku Sofii Begginovou porazila o centimetry.

"Hrozně jsem se bála, protože Italka je velice silná závodnice. Navíc nechtěla střídat a začala se na nás dotahovat skupinka. Tak jsem za to vzala. V poslední zatáčce mě tlačila do bariéry a pak ještě jednou v cílové rovince. Zmáčkla jsem se, co to šlo, a nakonec to dopadlo výborně. Ale bylo to o galusku," řekla Nosková, nejmladší členka týmu.

Bronzem se pyšní kanoista Hájek, jenž byl nejen rychlý, ale i obratný. Trať dlouhá 320 metrů byla totiž ve tvaru osmičky, takže i se dvěma ostrými zatáčkami. Navíc po rozjížďce vodáci jeli vyřazovacím způsobem jen proti jednomu soupeři.

"Play off mi moc nesedělo. V jízdě o bronz jsem sice zajel nejrychlejší čas olympiády, ale nebylo z toho zlato. Měl jsem i trochu smůlu na soupeře. S medailí jsem ale maximálně spokojen," řekl český kanoista pro olympic.cz.

Zbývající českou medaili - stříbrnou - v Číně na hrách mládeže už během týdne získali veslaři na dvojce bez kormidelníka Miroslav Jech, Lukáš Helešic.

Reklama

Související témata: