Hlavní obsah

Řemeslo spurterů je stále nebezpečnější, míní expert, co vyhrál Roubaix

Vyhrál Paříž-Roubaix, nejslavnější klasiku světa. K tomu etapy na Tour de France, kde si připsal sedmnáct účastí! Stuart O´Grady patřil během kariéry k nejlepším spurterům planety. „Doba se změnila. I tehdy to bylo tvrdé. Ale dnes jde o opravdu tvrdé řemeslo," říká osmačtyřicetiletý Australan.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Belgičan Wout van Aert si užívá triumf v osmé etapě Tour.

Článek

Dole (od našeho zpravodaje) - V rodné Austrálii pracuje jako ředitel cyklistického závodu Tour Down Under, kvůli pandemii covid-19 dvakrát zrušenému. Aktuálně je na Tour de France jako komentátor. A soucítí s následovníky v pelotonu.

„Van Aert, Ewan, Sagan, Jakobsen, Groenewegen, Philipsen i další odvádějí hodně dobrou práci. Pro fanoušky nesmírně atraktivní podívanou. Ale ze sprintu se stala hodně nebezpečná věc," lamentuje muž, který patřil k elitě v dojezdech rovinatých etap.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Van Aert ovládl osmou etapu TourVideo: sntv

„Doba se změnila. Na silnicích je dnes spousta dělících ostrůvků, středových patníků, retardérů. To je absolutní peklo," soucítí s následovníky. „A jak se posunuly materiály, zrychlily se i samotné sprinty. V součtu všeho jde o hodně nebezpečné řemeslo," krčí rameny rodák z Adelaide.

Zaujal ho příběh Fabia Jakobsena. Nizozemský spurter po kolizi v dojezdu rovinaté etapy před dvěma roky málem přišel o život. Dokázal se však vrátit. A příběh vyšperkoval vyhranou etapou na letošní Tour. „Je to obdivuhodné," klaní se O´Grady.

Současně zaznamenal, že právě v techničtějších dojezdech, kdy cílová rovina není úplně „čitelná" a pole dávno netvoří ucelené spurterské vláčky, Jakobsen jakoby nebyl zcela suverénní.

2. etapu Tour de France ovládl ve spurtu Fabio JakobsenVideo: sntv

„Možná se pořád promítají následky pádu. Ale existuje jediný recept. Stejně jako když adept na celkové pořadí spadne ve sjezdu a musí sednout na kolo, aby mu čelo neujelo, je stejný přístup třeba i v případě spurtera. Jakobsen by měl nehodu hodit za hlavu. Nevracet se ke karambolu. Ve finiši prostě musí vypnout hlavu," krčí rameny O´Grady v napjatém očekávání dalších spurterských dojezdů na Tour de France 2022.

Reklama

Související témata: