Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková lámala rekordy na kole i v autě

POSTOLOPRTY

Den rekordů, tak by se dalo nazvat pondělí v podání rychlobruslařské královny Martiny Sáblíkové. Nejprve na nové rychlostní silnici R7 mezi Louny a Žatcem ustanovila nový rekord v letmém kilometru na speciálním kole Favorit „Queen of Ice“, tedy Ledová královna. Na dvě jízdy měla 60 minut, ale ty ani nevyužila. Z obou jízd pak byl stanoven rekordní průměr a ten má hodnotu 46,28 km/h.

Foto: Jan Rada, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se postarala o zápis do českých rekordních tabulek. Dosáhla na kole maximální rychlosti 46,28 km/hod. na letmém kilometru.

Článek

„Nikdy jsem nic takového nejela, ale byla to výzva, která se neodmítá. Ani jsem nepotřebovala celý hodinový limit. Odjela jsem první část a pak druhou, bez problémů. Posledních sto metrů ale bylo krutých. Příště budu rychlejší. Teď jsem vlastně mohla i třikrát upadnout a stejně bych vytvořila rekord, protože byl ustavující,“ říkala s úsměvem Právu.

Na stejné trati ve stejném čase se rozhodl pokořit rekordní hranici i automobilový závodník Radek Bareš, který řídil závodní Lamborgini Gallardo a vytvořil rekord průměrnou rychlostí 309,01 km/h. „Hodně to klouzalo, řešil jsem spoustu drobných smyků, ale povedlo se,“ pravil v cíli šestatřicetiletý okruhový závodník. Dosavadní rekord Jaroslava Párala z mošnovského letiště měl hodnotu 292,647 km/h.

Sáblíková se pak za odměnu mohla svézt do Berlína, kde má NovisTeam první soustředění na ledě, s žlutou Corvettou Z06. A padl další její rekord. „Báječné svezení. Vedle sebe jsem měla Radka Bareše. Až do pondělního odpoledne jsem měla rekord 245 kilometrů v hodině, teď mám nový - 295 kilometrů v hodině,“ přiznala rychlobruslařka. „Občas mi ujeli, ale stačil jsem jim,“ říkal trenér Petr Novák. „Tím zábava skončila. V úterý ráno jdu poprvé na led. Zkusíme nové kombinézy a možná i nové boty, ale vyzkoušené nože si nechám. Už se těším,“ říkala nová česká rekordmanka na kole a zřejmě i nejrychlejší Češka za volantem automobilu.

Reklama

Související témata: