Hlavní obsah

S Froomem to bude těžká bitva, tuší Contador po generálce na Tour

Praha

Oba největší favorité na vítězství v jubilejním stém ročníku Tour de France jsou v trochu jiném rozpoložení. Zatímco Španělovi Albertu Contadorovi ze stáje Saxo-Tinkoff do ideální formy ještě něco chybí, britský lídr stáje Sky Chris Froome měl při vzájemné konfrontaci na etapovém závodě Critérium du Dauphiné navrch.

Foto: Profimedia.cz

Alberto Contador a Christopher Froome (vpravo), největší favorité jubilejní Tour de France.

Článek

„Bude to těžký boj," odhaduje Contador. „Ale vyrovnaný. Oba máme obdobnou kondici. Jsme na podobné úrovni v časovkách, v horách jsme taky vyrovnaní. Rozhodnou maličkosti," myslí si třicetiletý Španěl, který Tour vyhrál v letech 2007 a 2009.

Na Dauphiné skončil desátý, osmadvacetiletý Froome suverénně zvítězil. „Pro mě nebylo prioritou jet tenhle závod na výsledek. Cítím se dobře a každý den jsem se zlepšoval. Neříkám, že půjdu na start Tour s lepší formou než v předchozích letech, ale rozhodně nebude horší," uvedl Contador.

Froome byl loni na Tour v první řadě dvorním domestikem kolegy Wigginse v horách, jemuž chtě nechtě musel pomoci k celkovému vítězství. I přesto, že v některých etapách na tom byl očividně lépe. Ale i tak skončil celkově druhý. Teď bude lídrem on, Wigginse poslaly ze hry problémy s kolenem.

Letos má Froome famózní formu. Vyhrál závody Kolem Ománu, Critérium International, Kolem Romandie a naposledy Dauphiné. Na Tirreno-Adriatico skončil druhý. „Těžko jsem si mohl představit lepší scénář. Udělám vše, abych Tour vyhrál. S tak fantastickým týmem, jaký budu mít k dispozici, můžeme být opravdu hodně sebevědomí," řekl britský cyklista.

Adeptů na vítězství je víc

Tour začíná 29. června na Korsice a o vítězi by měl rozhodnout až přetěžký poslední týden. Rodák z Keni Froome nevidí jako rivala ale pouze Contadora, jemuž bude krýt záda český parťák ze Saxa Roman Kreuziger.

„Adeptů na vítězství bude víc. Valverde, Rodriguez, Evans, van Garderen, silný je i Kolumbijec Quintana," vyjmenoval největší soupeře. Froome si uvědomuje, že jeho dosavadní skvělé letošní výsledky nic neznamenají. „Na Tour se začne od nuly, všichni budeme mít velikou motivaci," prohlásil. Contador má rovněž jasno. Kromě Frooma favorizuje Američana van Garderena, jemuž dává Kreuziger na frak v probíhajícím závodě Kolem Švýcarska. „Přesto patří k nejlepším v letošním roce. Pořád je velmi mladý, ale už může vyhrát Tour," myslí si Španěl. „Pak jsou tu lidi jako Evans, Valverde nebo van den Broeck," nabídl další jména Contador.

Tour vyhrál celkem třikrát, ale o prvenství v roce 2010 dodatečně přišel kvůli dopingu. „Já si ho pořád počítám, i když už není zaznamenáno v žádných knihách," přiznal vítěz loňské Vuelty.

Reklama

Související témata: