Hlavní obsah

Sáblíková počtvrté ovládla mistrovskou cyklistickou časovku. Srážce s motorkou se vyhnula

Slavkov u Brna

Martina Sáblíková se ve Slavkově u Brna opět stala českou šampionkou v cyklistické časovce. Sedmadvacetiletá závodnice s přehledem vyhrála závod na 20 kilomentrů, druhá Pavlína Šulcová na ni ztratila minutu a 43 sekund. Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení se přitom účastní cyklistických závodů jen v rámci přípravy na rychlobruslařskou sezónu. Mezi muži se potřetí za sebou stal mistrem ČR Jan Bárta. Závod na 40 km vyhrál před Petrem Vakočem a Zdeňkem Štybarem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková suverénně ovládla časovku jednotlivkyň na mistrovství České republiky a Slovenska v silniční cyklistice 26. června ve Slavkově u Brna.

Článek

„Trať byla hodně náročná. Bez rovinky, stále nahoru a dolů, nebyla možnost si odpočinout. Maximálně při sjezdu z padáku do Nížkovic," hodnotila Sáblíková, kterou o triumf nepřipravila ani chyba, po níž se málem srazila s motorkou jedoucí v opačném směru.

„Byla jsem nějaká vypnutá. Zapomněla jsem, že zatáčka je tak prudká. Myslela jsem si, že jsem někde jinde," popsala napínavý okamžik.

Sáblíková letos zvítězila ještě větším rozdílem než před rokem v Nové Dubnici, kde na ni Katarína Hranaiová ztratila z druhé příčky pouze necelou minutu. Na úspěch v časovce bude chtít navázat v sobotním závodě s hromadným startem, do kterého vstoupí rovněž jako obhájkyně titulu.

„Cyklistická příprava, kterou jsme absolvovali, nesměřovala k mistrovství republiky. Chtěli bychom jet na mistrovství světa a myšlenky ubíráme k eventuálnímu startu na olympijských hrách," řekl Petr Novák, trenér Martiny Sáblíkové.

Devětadvacetiletý Bárta, který se chystá na Tour de France, zvládl 40 kilometrů za 55:38. Kyjovský rodák dominoval na trati od startu do cíle. Na všech mezičasech mužského závodu byl nejlepší a rozhodující půlminutový náskok na Velitse získal už v prvním ze dvou dvacetikilometrových okruhů.

"Časovka byla v kopcovitém terénu hodně těžká. Jeden úsek byl hodně nebezpečný. Místo, kde se míjeli závodníci, nebyl vyznačen uprostřed kužely," řekl Bárta, který nasadil ostré tempo hned po startu. "Snažil jsem se jet první část kmihem. Měl jsem malou krizi v začátku druhého okruhu, kdy mi tuhly nohy. Ale brzy jsem se z problémů dostal," líčil Bárta.

Mezi juniory vyhrál společné mistrovství Čechů a Slováků Adam Ťoupalík a v závodě juniorek vybojovala prvenství Nikola Nosková.

Mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice ve Slavkově u Brna - časovka:
Muži elite (40 km):
1. Bárta (Team NettApp Endura) 55:38
2. P. Velits (SR) -32
3. Vakoč -1:33
4. Štybar (oba Omega Pharma-Quick Step) -2:04
5. Okrouhlický (Sparta Praha) -2:33
6. Kováč (SR) -2:43
Muži do 23 let (40 km):
1. Dvorský (Bauknecht-Author) 59:43
2. Schlegel (Favorit Brno) -1
3. Zechmeister (Bauknecht-Author) -5
Ženy (20,0 km):
1. Sáblíková (Nowis Team) 31:26,4
2. Šulcová (Ghost Rubena Racing) -1:43,3
3. A. Drahotová (CTP Šimůnek) -2:57,4
4. Neckářová (Alltraining.cz) -3:17,1
5. Malariková (KHC Kaktus bike) -3:21,3
6. Keseg Stevková (Outsiterz) -3:22,1
Junioři (20,0 km):
1. Ťoupalík (Cyklo Team Tábor) 28:43,0
2. Lehký (Kooperativa SG Jablonec) -1:24,0
3. Pezlar (Kovo Praha) -1:28,0
Juniorky (20 km):
1. Nosková 34:53,8
2. Bajgerová (obě Kooperativa SG Jablonec) -29,7
3. Planičková (Tufo Prostějov) -31,7
16:00 muži elite a muži do 23 let.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články