Hlavní obsah

Sáblíková vrhla všechny síly do boje o start v Riu a sledovala i Giro: König jel výborně

Praha

Doma má tři zlaté olympijské medaile ze zimních her, je několikanásobnou mistryní světa. Rychlobruslařka Martina Sáblíková sní o účasti i na letních olympijských hrách. V posledních letech je nejlepší českou cyklistkou, a tak by si ráda vybojovala místo v Riu při časovce. „Je to dlouhá a trnitá cesta. Ale doufám, že bude úspěšná," sní osmadvacetiletá závodnice.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Článek

Cyklistickou sezónu začnete 12. června při časovce v rámci závodů Mezinárodní cyklistické unie v Lublani. Jak daleko jste s tréninkem?

Nyní za sebou mám dvě čtrnáctidenní soustředění a cítím se mnohem lépe. Začátek byl těžký. Nechci říct, že jsem se po zimě úplně válela, ale dopřála jsem si delší volno. Vyrazila jsem dvakrát k moři, což mi moc pomohlo, protože únava byla veliká.

Původně jste měla v plánu účast na Evropských hrách v Baku, které odstartují v příštím týdnu. Proč jste plány přehodnotila?

Protože moje pauza po rychlobruslařské sezóně byla delší, než jsem předpokládala. A moje forma není taková, abych mohla podat stoprocentní výkon. Navíc jsem po zimní sezóně měla problém s ploskou nohy, takže jsem přípravu zahájila později. A absolutní prioritou je pro mě cyklistické mistrovství světa, k němuž vše směřuji. Proto jsem zrušila cestu do Ázerbájdžánu.

Minulý rok jste byla v časovce na MS dvanáctá, což je poslední příčka zajišťující start na olympiádě. Bude těžké při zářijovém MS v Richmondu podobný výsledek vybojovat?

Bude to hodně náročné. Vážně hodně! Ale každý má určitou vizi a jde za svým snem. Pro sportovce je olympiáda vrchol. Já jsem si něco nadrobila plány se startem na letní olympiádě, tak se pokusím si vše nyní snít. Každopádně mě čeká nejtěžší rok kariéry, protože jestli se mi podaří kvalifikovat, bude celý cyklus hodně dlouhý. Vždyť v Riu se jede až příští rok v srpnu.

Jak bude vypadat vaše příprava na cyklistické mistrovství světa?

Příští týden budu na soustředění v Livignu, odkud vyrazím 10. června na časovku do Lublaně, abych si ji vyzkoušela v závodních podmínkách. Pak se vrátím do Itálie a následně určitě pojedu na konci června český šampionát.

Bude pro vás výhodou, že z rychlobruslení jste naučená zvládat tlak a podat maximální výkon v jednom konkrétním závodě?

Může to tak být, ale boj o Rio není jen o mně. Jde i o plánování přípravy, aklimatizaci na místě a také zdravotní stav.

Nepoznamená cyklistická příprava a boj o Rio následně rychlobruslařskou sezónu?

I v minulosti jsem hodně jezdila na kole. Dříve však převládal bike, teď se zaměřím na silnici. V předešlé sezóně jsem právě takový model uplatila a nijak mi neuškodil. Snad vše bude platit i dál.

Minulý rok jste v rámci přípravy právě na kempu v Itálii spolupracovala s profesionálním závodníkem Janem Hirtem. Plánujete podobný model i letos?

Mám během celé cyklistické přípravy sparing partnera, který mi po devadesáti kilometrech následně v kopcích ujíždí, tudíž zatím není třeba řešit loňský model. Pokaždé když přijedu pod kopec, musím se hodně kousnout, abych nezůstávala vzadu. Z hlediska motivačního nemám problém.

Vás vrchol cyklistické sezóny čeká až v září na mistrovství světa. Muži však už za sebou mají první Grand Tour. Sledovala jste Giro d´Italia?

Ano, pravidelně jsem se koukala. Jedna etapa mi přišla, že to měli jet na biku, jak to bylo rozbité. Sledovala jsem pochopitelně i Leopolda Königa. Jel výborně. Byla to pecka. Zaujali mě i Contador a Aru, respektive jejich výkony v kopcích. Nechápu, jak je mohou jezdit tak rychle.

Takže jste se při pozorovní mužské elity něčemu i přiučila?

Spíše potřebuji, aby mi to okomentoval někdo z cyklistů, který mi řekne, že určitou věc dělá Contador nebo König z konkrétního důvodu. Potřebuji k tomu odborný výklad.

Reklama

Související témata: