Hlavní obsah

Sagan se ve třiceti chystá na velkou italskou premiéru! Formu ladil se synkem

Praha

Netradičně až v říjnu místo jarního termínu odstartuje v neděli na Sicílii sto třetí ročník cyklistického Giro d´Italia. Milovníci kol se mohou při druhé Grand Tour sezony těšit na velkolepý souboj matadorů pelotonu, z nichž pouze domácí Nibali okusil radost z celkového prvenství v bitvě o růžový trikot, a také na debut Slováka Petera Sagana.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Peter Sagan na trati Tour de France. Jak si povede v Itálii?

Článek

Třicetiletý Slovák během velkolepé kariéry sice absolvoval čtrnáct třítýdenních etapových závodů, ale jel devětkrát Tour de France a čtyřikrát Vueltu. Giro pro něj však bude premiérou. Však také podle neoficiálních informací museli pořadatelé z Apeninského poloostrova sáhnout pořádně hluboko do kapsy, aby rodáka z Žiliny na start přivábili.

„Slíbil jsem, že přijedu, a tak jsem tady," pronesl rozverně vpředvečer úvodní etapy, kterou obstará časovka. Až pak přijdou na řadu možnosti pro etapová prvenství slovenské hvězdy.

Nepůjdě však o nic snadného, protože Sagan ještě před čtrnácti dny bojoval na silnicích ve Francii. O osmý zelený trikot vítěze bodovací soutěže však usiloval marně, stejně jako o etapové vítězství.

Vrátí se Saganovi v Itálii štěstí?

„Nebyl jsem ani moc dobrý, ani moc špatný. Prostě mi chybělo štěstí. Zkusím si spravit chuť. Ale nebude to snadné, protože jsem nikdy nejel dvě Grand Tour v tak krátké době," citoval cyclingnews.com trojnásobného mistra světa.

Pouze dvakrát v historii jel Sagan dva závody trvající tři týdny během jediné sezony. Když v roce 2014 po Tour de France dorazil na Vueltu, etapu nevyhrál a se závodem se rozloučil předčasně. O čtyři roky později se do cíle sice dostal, ale ani tehdy triumf neslavil.

„Chci vyhrát etapy a uvidím, zda bude šance ovládnout bodovací soutěž. Každopádně nebylo vůbec snadné zbavit se myšlenek na Tour a motivovat se na Giro. Snažil jsem se hlavně nemyslet na cyklistiku. Veškerý volný čas jsem v Monaku trávil se synem, nabíral psychické síly. A lehce, velmi lehce trénoval," popsal Sagan.

Konkurence bude velká 

Je si vědom, že na startu bude stejně jako ve Francii výkvět spurterů. Ovšem totálně čerstvých, protože žádný z nich nemá v nohou Grande Boucle.

Fernando Gaviria (UAE Emirates), Arnaud Demare (Groupama FDJ), Elia Viviani (Cofidis), Alvaro Hodeg (Deceuninck Quick Step), Michael Matthews (Sunweb) a mnozí další jsou lační po skalpu trojnásobného mistra světa, který evidentně není v optimálním rozpoložení a už patnáct měsíců čeká na vítězství.

„Během kariéry jsem prožil období vzestupů i pádů. Na Tour jsem byl v šesti etapách mezi prvními pěti, což není zlé. Prostě uvidím, co Giro přinese," zůstal nad věcí Sagan při vidině bitvy o purpurový dres nejlepšího spurtera.

Adeptů na triumf je více než dost

To Maglia Rosa, růžový trikot nejrychlejšího muže závodu, má poměrně jasně definované adepty. Velmi pravděpodobně během 21 etap dlouhých 3495 kilometrů na cestě do Milána půjde o přehlídku matadorů.

Geraint Thomas, čtyřiatřicetiletý lídr Ineosu. O rok více je věčnému čekateli na velký úspěch z Grand Tour Jakobu Fuglsangovi z Astany, stejně starý je domácí miláček Vincenzo Nibali oblékající dres Trek Segafredo. Steven Kruijswijk coby šéf Jumbo Visma oslavil v létě třiatřicáté narozeniny. A tak je nejmladším z hlavních adeptů na trofej Simon Yates z formace Mitchelton Scott, který v roce 2018 vyhrál tři etapy a třináct dnů oblékal růžový trikot lídra.

Na startu se představí i český jezdec

Závod, který měl původně před vypuknutím pandemie koronaviru startovat v Budapešti, čítá tři časové zkoušky, což je dobrá zpráva pro jediného českého zástupce na startu Josefa Černého v dresu CCC. V boji o nové angažmá může právě ve své silné disciplíně olsnit.

Současně však Giro obsahuje přes 50 klasifikovaných horských stoupání a v posledním týdnu i řadu vysokohorských průsmyků. Předposlední den závodu na cestě do Sestriere zahrnuje etapa Colle dell'Agnello (2744 metrů nad mořem), Col d'Izoard (2360 metrů nad mořem) a Col de Montgenèvre (1884 metrů nad mořem).

Pokud závod nezastaví pandemie nebo v posledním týdnu v horách sníh, bude nový šampion korunován 25. října v Miláně před tamní katedrálou.

Program 103. ročníku Giro d'Italia
3. října - 1. etapa: Monreale - Palermo, časovka jednotlivců 15,1 km,
4. října - 2. etapa: Alcamo - Agrigento, 149 km,
5. října - 3. etapa: Enna - Etna, 150 km,
6. října - 4. etapa: Catania - Villafranca Tirrena, 140 km,
7. října - 5. etapa: Mileto - Camigliatello Silano, 225 km,
8. října - 6. etapa: Castrovillari - Matera, 188 km,
9. října - 7. etapa: Matera - Brindisi, 143 km,
10. října - 8. etapa: Giovinazzo - Vieste, 200 km,
11. října - 9. etapa: San Salvo - Roccaraso, 207 km,
12. října - volný den,
13. října - 10. etapa: Lanciano - Tortoreto, 177 km,
14. října - 11. etapa: Porto Sant'Elpidio - Rimini, 182 km,
15. října - 12. etapa: Cesenatico - Cesenatico, 204 km,
16. října - 13. etapa: Cervia - Monselice, 192 km,
17. října - 14. etapa: Conegliano - Valdobbiadene, časovka jednotlivců 34,1 km,
18. října - 15. etapa: Base Aerea Rivolto - Piancavallo, 185 km,
19. října - volný den,
20. října - 16. etapa: Udine - San Daniele del Friuli, 229 km,
21. října - 17. etapa: Bassano del Grappa - Madonna di Campiglio, 203 km,
22. října - 18. etapa: Pinzolo - Laghi di Cancano, 207 km,
23. října - 19. etapa: Morbegno - Asti, 253 km,
24. října - 20. etapa: Alba - Sestriere, 198 km,
25. října - 21. etapa: Cernusco sul Naviglio - Milano, časovka jednotlivců 15,7 km.

Reklama

Související témata: