Hlavní obsah

Šampion poplival fanoušky, lili na něj i moč! Už jsem toho měl dost, prohlásil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svou extrémní dominancí v letošní cyklokrosové sezoně si získal spoustu fanoušků, ale i některé odpůrce. Nizozemský šampion Mathieu van der Poel suverénně opanoval i sedmý cyklokrosový závod, do kterého letos nastoupil. V posledním kole mu však vytekly nervy a odplivnul si na skupinku diváků, kteří na něj prý celý závod bučeli. „Už jsem toho měl dost,“ říkal poté. Pořádný úlet předvedl i jeho rival Tom Pidcock.

Foto: Panoramic / Nico Vereecken, ČTK

Mathieu van der Poel z Nizozemska při závodě v Hulstu

Článek

Je aktuálním mistrem světa na silnici, pětinásobným cyklokrosovým šampionem a největším favoritem blížícího se mistrovství v Táboře. Tenhle skvělý univerzál aktuálně v terénu demoluje veškerou konkurenci. Za vítězstvím směřoval i před domácími fanoušky v nizozemském Hulstu, jeho triumf však zastínil incident v posledním kole.

Na televizních záběrech je dobře vidět, jak 28letý cyklista popojede k okraji trati a zamíří přesný plivanec na konkrétní skupinku fanoušků. „Bučeli na mě celou dobu. I během rozjíždění. Tohle do sportu nepatří, bučení si nezaslouží nikdo. Po takové době toho bylo moc. I na mě,“ vysvětloval Van der Poel v rozhovoru po závodě. „Radši ať zůstanou doma,“ rozčiloval se.

Když byl tázán, co na něj zmínění diváci pokřikovali, odpověděl jen. „To se zeptejte jich. Já to opakovat nebudu,“ prohlásil. Následně na svém účtu na sociální síti X sdílel příspěvek jednoho z fanoušků, který psal, že stál hned vedle provokatérů. „Tihle belgičtí ‚fanoušci‘ na něj lili moč i pivo,“ uvedl.

Hvězdnému Nizozemci za plivanec do hlediště Mezinárodní cyklistická federace UCI následně udělila pokutu 250 švýcarských franků (v přepočtu 6700 korun). Van der Poel se představí i na cyklokrosovém mistrovství světa v Táboře na začátku února, kde budou chybět jeho největší vyzyvatelé Wout van Aert i Tom Pidcock.

Oba dnes jeli v Hulstu, oba se však zapletli do pádu a museli dohánět ztrátu. Belgičan skončil pátý, Brit až pětadvacátý i za nejlepším Čechem Michaelem Borošem, jenž finišoval o tři příčky před ním.

Pidcock na sebe však také upozornil výrazně nesportovním chováním. Když se pokoušel probíjet ze zadních pozic, v krátkém stoupání se snažil doslova probít před teprve 18letého Švéda Ville Mörleva. Na záběrech je vidět, jak se ho snaží rozhodit či snad shodit úderem přilbou. Jeho nepochopitelný úlet však nejspíš unikl pozornosti UCI, a tak nebyl zatím diskvalifikován.

Reklama