Hlavní obsah

Šampionát v časovce vyhrála Machačová, Sáblíková má bronz

TŘEBOŇ

Jednadvacetiletá Jarmila Machačová z Dukly Praha zvítězila v časovce na domácím šampionátu silničních cyklistek. Na dvacetikilometrové trati v Třeboni ve čtvrtek porazila o pouhou sekundu týmovou kolegyni Martinu Růžičkovou. Triumf cyklistek Dukly Praha završila třetím místem rychlobruslařská mistryně světa Martina Sáblíková.

Článek

Závod vynechaly obhájkyně zlata Tereza Huříková, která po náročném jarním programu odpočívá, i nejlepší česká cyklistka posledního desetiletí Lada Kozlíková, jež se připravuje ve vysokohorském prostředí na olympijské hry. Při jejich absenci splnily roli favoritek všechny tři medailistky.

Na technické trati zajela překvapivě dobře i po úterním pádu v závodu dvojic Sáblíková, kterou nakonec od zlata dělilo patnáct sekund. Růžičková skončila druhá stejně jako v předchozích dvou letech s minimální ztrátou za Machačovou, s níž v úterý vyhrála časovku dvojic.

Machačová získala svou první zlatou medaili v kategorii elite. "Nečekala jsem, že vyhraji, spíše jsem myslela, že nejrychlejší bude Martina (Růžičková)," řekla Machačová. "Sáblíková jela taky asi hodně dobře, ale bylo by smutné, kdyby rychlobruslařka porazila všechny cyklistky," dodala vítězka.

Sáblíková doufala ve svůj první cyklistický titul, proto byla v cíli zklamaná. "Samozřejmě jsem chtěla vyhrát, ale i tak jsou stupně vítězů super," řekla novinářům. "Vydala jsem ze sebe úplně všechno. Měla jsem respekt ze zatáček, hodně jsem brzdila. Ten úterní pád mě trošku poznamenal. Dneska se mi ale jelo pěkně," uvedla Sáblíková, která bude za týden obhajovat na mistrovství Evropy v Itálii bronz ze závodu cyklistek do 23 let.

Ženy - (20 km):
1. Machačová 28:54, 2. Růžičková -1, 3. Sáblíková (všechny Dukla Praha) -15, 4. Havlíková (KC Kooperativa) -1:10, 5. Špidlenová (CK Lucas Frames Blšany) -1:29, 6. Uhláriková (SR) -2:12, 7. Kaptová (Johnson Control Ml. Boleslav) -2:17.
Juniorky (20 km):
1. Záleská (CK Lucas Frames Blšany) 29:58, 2. Pavlendová (Dukla Bratislava) -28, 3. Slámová (Dukla Brno) -1:50, 4. Erbanová (Dukla Praha) -2:20.

Reklama

Související témata: