Hlavní obsah

Sazka Tour spřádá plány na skok o level výše

Budoucí hvězdy cyklistické scény se už za měsíc přestaví v Česku při Závodě míru do třiadvaceti let. První srpnový víkend pak na tuzemské silnice dorazí i vybrané hvězdy World Tour v rámci etapového klání Sazka Tour.

Foto: Jan Brychta

Závod míru do 23 let je přehlídkou cyklistických nadějí.

Článek

„Jsme si jistí, že fanoušci se mohou těšit v obou případech na oslavu cyklistiky. Při Závodě míru se vždy sejdou jezdci, kteří se záhy stanou hvězdami World Tour. Cyklistika se v tomhle směru neuvěřitelně posunula a už náctiletí kluci září mezi elitou. A Sazka Tour je v očích cyklistů skvělou přípravou na Vueltu, takže jsou k vidění excelentní výkony," říká Leopold König, bývalý profesionál, který je ředitelem obou závodů.

Závod míru do třiadvaceti let je čtyřdenní bitvou národních týmů, ve své kategorii patří mezi dva nejprestižnější podniky. „Od první do poslední etapy existuje sjezd a výjezd, moc roviny na trase nenajdete. Právem je porovnáván Závod míru s Tour de l´Avenir," připomíná König bitvu na francouzských silnicích, která je pomyslnou Tour de France závodů do třiadvaceti let.

Závod míru cyklistů do 23 let:
Prolog (2. 6.): Jeseník-Jeseník 3,4 km
1. etapa (3. 6.) Jeseník-Rýmařov (131,5 km)
2. etapa (4. 6.): Bruntál-Dlouhé Stráně (134,6 km)
3. etapa (5. 6.): Jeseník-Jeseník (166,7 km).

„Často za mnou chodí zahraniční cyklisté a jsou překvapení, jak těžký závod absolvovali, protože přijížděli s přesvědčením, že Česko je rovina," usmívá se König. „Kdybych měl vypočítávat všechny kopce, šlo by o nekonečný seznam. Ale dvojitý výjezd na Dlouhé Stráně v druhé etapě mluví za všechno," culí se König.

Foto: Jan Brychta

Pavel Bittner vyhrál první etapu loňského ročníku Závodu míru.

Když na konci Závodu míru dekoruje nového šampiona, většinou jde o muže, který záhy podepíše kontrakt v některém z týmu World Tour. Vždyť na silnicích v Jeseníkách se představili v minulosti kupříkladu Tadej Pogačar, dvojnásobný vítěz Tour de France, Julian Alaphilippe, dvojnásobný mistr světa, Primož Roglič, šampion z Vuelty a mnohé další hvězdy.

A právě vybraní jednotlivci týmů z World Tour se představí první srpnový víkend v Olomouckém a Moravskoslezském kraji znovu v rámci Sazka Tour. „Snese srovnání s Tour of Alps," připomíná König bitvu, která byla nyní přípravou mnoha týmu na italské Giro. „Minulý rok si sportovní ředitelé i závodníci pochvalovali, že se jednalo o parádní přípravu na Vueltu," říká König v narážce na třetí Grand Tour sezony.

Sazka Tour:
1. etapa (4. 8.): Uničov-Prostějov 196,2 km
2. etapa (5. 8.): Olomouc-Pustevny 189,3 km
3. etapa (6. 8.): Moravská Třebová-Dlouhé Stráně 148,7 km
4. etapa (7. 8): Šumperk-Śternberk 179,9 km.

„První etapa je v uvozovkách na rozjetí, když čítá jen sedmnáct set výškových metrů. Výjezd na Pustevny během druhého dne je přípravou na královskou etapu. Třetí etapa, to je moje srdcovka, protože se startuje z mé rodné Moravské Třebové a jde o královskou etapu. A končí se nejdelším kopcem v Česku v podobě výjezdu na Dlouhé Stráně. Korunovat pak šampiona na kostkovém stoupání Ecce Homo ve Šternberku je symbolické," popisuje trasu König.

Do budoucna budou organizátoři usilovat o posun závodu Sazka Tour ze série Europe Tour do „rodiny" závodů World Tour. „Jednání už jsme zahájili. Posun o level výše by vedl ke zvýšení úrovně," neskrývá ambiciózní plány König.

Součástí Sazka Tour bude i závod pro amatérské cyklisty Sazka Tour Challenge, který se 6. srpna pojede z Koutů nad Desnou na Dlouhé Stráně. Trasa je dlouhá sice jen 40 kilometrů, ale cyklisté budou muset zdolat celkem 1700 výškových metrů! „Všem hobby cyklistům doporučuju hlavně se dobře najíst. Takový dlouhý kopec je hlavně o správně doplněné energii," dával na dálku rady Mathias Vacek, který má z loňské ročníku Závodu míru výstup na Dlouhé Stráně dobře zmáknutý.

Reklama