Hlavní obsah

Slovenský mistr světa promluvil. Co stojí za poklesem jeho formy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklistickému šampionovi Peteru Saganovi se v poslední době nedaří. Problémy se s ním táhnou od začátku roku, kdy se již podruhé nakazil koronavirem. Od té doby si připsal pouze jedno umístění v první desítce, kdy dojel pátý v klasice Milán-Turín. Nyní v rozhovoru pro slovenskou televizi nastínil, co za jeho poklesem formy stojí.

Foto: @TeamTotalEnrg, Twitter

Slovenský cyklista Peter Sagan.

Článek

V lednu se podruhé nakazil koronavirem, což mu výrazně narušilo přípravu na novou sezonu. Na jaře tak musel vynechat řadu svých oblíbených podniků, včetně závodu Kolem Flander. Peter Sagan kvůli výraznému poklesu formy v druhořadých závodech, kterých se zúčastnil, podstoupil řadu vyšetření.

Ta odhalila, že 32letý „Tourminátor" má jednu z tepen přibližně o 25 % méně propustnou než ostatní. „Zkoušeli jsme, co to může být a šli jsme na jedno vyšetření, které nám ukázalo, že za tím může být právě tenhle problém s tepnami," uvedl trojnásobný mistr světa pro televizi RTVS.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Peter Sagan (@petosagan)

„První test naznačil, že tohle opravdu může být ten problém, nicméně další dva to vyvrátily," uvedl však záhy. Co tedy je pravou příčinou poklesu formy cyklistického šampiona? Zřejmě se stále jedná o důsledky prodělaného koronaviru.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Peter Sagan (@petosagan)

„Všechno tomu nasvědčuje, i stavy, které jsem měl, že to může být „dlouhý" covid a tělo mi nedokázalo zregenerovat mezi jednotlivými závody. Jak jsem začal závodit, tak to se mnou bylo stále horší a horší," přiznal Sagan.

Teď se však již naplno ve Spojených státech připravuje na návrat do sezony, jejíž největším vrcholem pro něj bude 109. ročník prestižní Tour de France, která startuje již za měsíc. Tento víkend přípravu v USA zakončí na závodě Garmin Unbound Gravel, který se jezdí na nezpevněných cestách a zúčastní se ho spolu se svým týmovým kolegou ze stáje TotalEnergies.

„Sám jsem byl překvapený z toho, že to tým vzal, tak jak to vzal, protože si umím představit, jaké by v jiných týmech byly tlaky. Musím jim poděkovat za zorganizování všech vyšetření a že byli stále při mně. Vzali to velmi lidsky," poděkoval Sagan na závěr svému týmu za podporu.

Reklama

Související témata: