Hlavní obsah

Splněný sen pro organizátory. Na cyklistické Czech Tour se představí i Pogačarův tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I tohoto ročníku cyklistické Czech Tour se zúčastní elitní týmy světa. Organizátoři na oficiálním webu oznámili potvrzenou účast už páté stáje z nejvyšší kategorie World Tour. Nejvýznamnější tuzemský etapový závod Czech Tour pojede i hvězdný cyklistický tým UAE Emirates, jehož největší hvězdou je dvojnásobný vítěz Tour de France Tadej Pogačar.

Foto: Profimedia.cz

Tým UAE Emirates. Ilustrační foto

Článek

Zatímco loni se v Jeseníkách představily tři worldtourové stáje plus cyklistická legenda Chris Froome, letošní, 16. ročník od 25. do 28. července nabídne účast už pěti elitních týmů. „Pro nás jako pořadatele je to splněný sen a zároveň odměna za obrovské nasazení, ať už na poli organizačním, nebo diplomatickém,“ uvedl ředitel závodu Leopold König.

Ačkoliv loni největší klání sezony Tour de France, italské Giro i španělskou Vueltu opanovala nizozemská stáj Jumbo-Visma, nyní Visma-Lease a Bike, která pojede Czech Tour i nyní, nejlepším týmem v žebříčku UCI byla díky 57 vítězstvím právě sestava ze Spojených arabských emirátů.

Že by se však na tuzemských silnicích mohla představit i hlavní hvězda týmu Tadej Pogačar, jenž se zde v roce 2018 účastnil Závodu míru, je velmi nepravděpodobné. Pětadvacetiletý Slovinec totiž vyhlásil útok na dvojitý triumf z Giro d’Italia a Tour de France. V srpnu navíc plánuje reprezentovat na olympijských hrách a následně i na mistrovství světa.

„Musíme být realisté. Na nominaci týmu UAE Emirates jsem ale hodně zvědavý, rozhodně mají kam sáhnout,“ řekl König s odkazem na jména jako Adam Yates, Joao Almeida, Marc Soler, Rafal Majka, Marc Hirschi, Pavel Sivakov či Tim Wellens.

Vedle dvou elitních sestav UAE Emirates a Visma-Lease a Bike potvrdily svou účast na Czech Tour už dříve další worldtourové týmy Intermarché-Wanty, DSM-Firmenich PostNL a Bora-hansgrohe, jejíž německý cyklista Florian Lipowitz ovládl celkové pořadí závodu loni.

Na start se postaví i stáje z nižších kategorií jako Uno-X či rozvojový tým Lidl-Trek Future Cycling, v jehož barvách by se měl na domácí půdě představit úřadující mistr republiky Mathias Vacek. Zúčastní se i české profistáje Elkov-Kasper a ATT Investments a nově potvrzený je tým TDT-Unibet, který má v sestavě Adama Ťoupalíka a Tomáše Kopeckého.

Reklama