Hlavní obsah

Spojuje je stejná krev a už 12 let i stejný tým. Máme obrovské štěstí, libují si bratři v pelotonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále spolu. Španělští cyklističtí bratři Jesuś a José Herradovi strávili drtivou většinu kariéry pohromadě. Šest let působili ve španělské stáji Movistar, teď šestou sezonu oblékají dres francouzského týmu Cofidis. „Máme velké štěstí, že můžeme tolik let působit v elitní cyklistice ve stejném týmu. To se moc závodníkům nepoštěstí,“ usmívá se 32letý Jesús, oproti o pět let staršímu bratrovi slavnější ze sourozenecké dvojice.

Foto: Team Cofidis

Španělský cyklista Jesús Herrada jezdí v barvách Cofidisu už šestou sezonu.

Článek

Nedotáhli to tak daleko jako světoznámí bratři Andy a Fränk Schleckovi, není o nich slyšet tolik jako o krajanech Ionu a Gorkovi Izagirreových, přesto španělští vrchaři mají na kontě solidní úspěchy. Zejména Jesús, jenž ovládl dvě etapy na Vueltě nebo závod Kolem Lucemburska.

K cyklistice je přitáhl už nejstarší z bratrů Fernando, který však skončil už v mládežnických kategoriích. „Šel jsem ve stopách sourozenců. José byl pro mě vzor, vzhlížel jsem k němu," popisuje Jesús Herrada, jenž si v mládí vybíral mezi fotbalem a kolem, ale nakonec zvolil cyklistiku.

Jeho talent brzy objevil Movistar, který si ho vytáhl do týmu k bratrovi v roce 2012. A od té doby už se oba sourozenci nerozdělili. „Už jsme na sebe prostě zvyklí. Známe se fakt dobře a víme, co ten druhý potřebuje. Najezdili jsme spolu nespočet kilometrů. Ale pořád každý z nás má trochu jinou osobnost," říká mladší a úspěšnější z dvojice.

Zkušenější José na něj nežárlí. „Myslím, že je za mě rád. Takhle by to určitě bylo i naopak, já jsem ohromně šťastný, když vidím bráchu vyhrávat," svěřuje se Jesús. Jejich cesty se však po sezoně rozdělí. Sedmatřicetiletý José, otec tří dětí, totiž plánuje konec kariéry.

Odvaha, schopnost překonat sebe sama a týmový duch jsou hodnoty, které sdílí Cofidis prostřednictvím sponzoringu cyklistiky.Video: Cofidis

„Trochu mě to mrzí, ale v tomhle věku je normální skončit. Měl skvělou profesionální kariéru, která trvala dlouhých osmnáct let. Může být hrdý na to, co dokázal. Ale samozřejmě je pravda, že mi bude chybět. Hlavně v tréninku," připustil Jesús Herrada.

Sám chce ještě pár let závodit na vrcholné úrovni. „Čas sice běží ohromně rychle, ale ještě se vidím několik sezon v profesionálním pelotonu. Pořád mě baví trpět na kole," směje se zarostlý vrchař.

Stejně jako před rokem bude ladit formu na španělskou Vueltu, kde loni zazářil prvním a třetím místem v horských etapách. „Tour de France je samozřejmě pro většinu oblíbenější, ale pro mě je Vuelta opravdu speciální. Je to můj domácí závod," vysvětluje Jesús Herrada, jenž letos oslavil vítězství na Tour de Doubs a etapový triumf na závodě Kolem Ománu.

„Zatím dobrá sezona. Snad se povede přidat ještě nějaké slušné výsledky," doufá španělský cyklista Cofidisu.

Reklama

Související témata: