Hlavní obsah

Štybar těžko kouše konec. Jsem závislý na sportu, líčí a zvažuje prodloužení kariéry v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prosinci oslaví 38. narozeniny a bylo jasně, že se blíží jeho závěr profesionální kariéry. Jakým způsobem však konec ve World Tour přišel, to cyklista Zdeněk Štybar těžko skousává. „Nejsem připravený skončit,“ popisoval v rozhovoru pro server WeLoveCycling.cz. A tak vedle pozice sportovního ředitele uvažuje o tom, že si ještě střihne štaci v českém kontinentálním týmu ATT Investments.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zdeněk Štybar na archivním snímku

Článek

V australské stáji Jayco-AlUla se letos snažil vybojovat novou smlouvu, jenže ho zabrzdily zdravotní problémy a operace nohou kvůli endofibróze ilické tepny. „Chápu rozhodnutí týmu. Na druhou stranu když jsem zjistil, s kterými závodníky jednali… Určitě bych se dostal na lepší úroveň,“ mínil Štybar.

Poslední závody odjel v říjnu v Číně a v Hong-Kongu. „Dozvěděl jsem se až krátce před odletem, že se mou Jayco nepočítá. Byl jsem hodně zklamaný. Něco takového jsem nečekal. Doufal jsem, že se domluvíme třeba na jarní klasiky do Paříž-Roubaix,“ připustil rodák z Plané.

Jeho setrvání v elitní kategorii World Tour v roli jezdce je tak nereálné. „Doufal jsem, že o konci kariéry si rozhodnu sám. Bohužel se tak nestalo. Ale je to součást života sportovce,“ líčil Štybar.

Mohl by však plynule přesedlat do role sportovního ředitele. „Taková možnost existuje. Netýká se žádného z týmů, jejichž dres jsem ve World Tour oblékal. Ale neznám zatím přesné podmínky, závodní dny. Neměl jsem vůbec prostor, abych si sednul a v klidu přemýšlel,“ prohlásil vítěz etapy na Tour de France z roku 2015.

Ještě však uvažuje také o tom, že z kola nesleze a bude jezdit za český tým ATT Investments. „Je to další možnost, ale ještě si musíme upřesnit, jak by vše fungovalo. Láká mě každý projekt, který dává smysl. Předávat mladým klukům zkušenosti, které jsem během kariéry pobral, může být smyslem další sezony. Ovšem je otázka, jestli bych něco takového dokázal při závodech,“ zamýšlel se Štybar.

O své budoucnosti chce rozhodnout do konce listopadu. „Nemám hlavu na to, abych čekal a nic nedělal. Když jsem během jara musel na operaci nohou, uvědomil jsem si, že jsem závislý na sportu. Čtyři týdny jsem se nemohl moc pohybovat, natož trénovat. A regulérně jsem měl abstinenční příznaky,“ přiznal trojnásobný mistr světa v cyklokrosu.

Stále počítá s domácí rozlučkou v rámci cyklokrosového mistrovství světa, které se koná na začátku února v Táboře. „Upínám k tomu všechno. To bude můj happyend,“ uzavřel Štybar.

Reklama