Hlavní obsah

Takhle se čistí kostky na Paříž-Roubaix. Tráva mizí před očima, ale co bobky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě necelé tři týdny zbývají do cyklistické klasiky Paříž-Roubaix, na trati 120. ročníku slavného Pekla Severu je ale už nyní pořádně živo. Na velikonoční neděli musí být celá trasa absolutně připravená a největší pozornost mají samozřejmě proslulé dlážděné úseky. Letos organizátoři pozvali k čištění kostek i speciální tým - stádo koz a ovcí.

Foto: Panoramic/Nico Vereecken

Arenbergský les patří k nejtěžším úsekům při závodu Paříž-Roubaix. Na archivním snímku z roku 2021 padá Mads Pedersen.

Článek

Prastaré cesty dlážděné žulovými kostkami jsou nedílnou součástí jednoho z pětice cyklistických Monumentů. Náročné úseky, které jsou kořením 256 km dlouhého závodu, ale vyžadují péči a pořadatelé musí každý rok z kostek odstranit bláto a plevel, který během roku vyplní spáry.

Často přitom pracují na kolenou a musí upravit trať kostku po kostce, jinde ale postačí klasická vyžínací technika. Letos ovšem organizátoři sáhli po skutečné ekoklasice: na kostky v Arenbergském lese, kde se často rozhoduje o osudu celého závodu, poslali čtyřicetihlavé stádo koz, které dláždění na úseku o délce 2300 metrů vyčistilo od trávy raz dva.

Jak upozorňuje server Cyclingnews.com, organizace pro ekologickou pastvu „Les Biquettes de l'Espoir" využila ohrožené druhy původních francouzských koz a ovcí, které se běžně využívají ke spásání invazivních druhů rostlin. A s potěšením konstatuje, že na rozdíl od použití benzínových trimmerů proběhlo letos čištění povrchu bez zbytečného hluku a další zátěže životního prostředí. Kdo vyčistí trať od hromad bobků, které po sobě zvířata zanechala, server nezmiňuje.

Letošní ročník závodu se jede v neděli 9. dubna. O den dříve se teprve potřetí v historii vydají na náročnou trať ženy.

Reklama

Související témata: