Hlavní obsah

Těžký návrat šampionky. Nemluví, po nehodě zvládne jen pár kroků s oporou

Trojnásobná mistryně světa v dráhové cyklistice Amy Pietersová, jež měla loni v prosinci těžkou nehodu, se už dokáže postavit a udělat několik kroků. Jednatřicetiletá Nizozemka se také projela na tandemu, kde jsou dva bicykly vedle sebe.

Foto: Sport.cz

Amy Pietersová na archivním snímku.

Článek

Pietersová, která sbírala úspěchy i na silnici, měla nehodu na soustředění ve španělském Calpe těsně před Vánoci. Při tréninku s dráhovou reprezentací Nizozemska spadla a utrpěla poranění hlavy. Vrtulník ji přepravil do nemocnice, kde se podrobila operaci a byla čtyři měsíce udržována v kómatu.

Z umělého spánku byla Pietersová probuzena v dubnu a v srpnu se přesunula do rehabilitačního centra ve Woerdenu, které se specializuje na léčbu mladých lidí s vážným poškozením mozku.

"Amy už udělala první kroky a dělá různá cvičení a tréninky. Už se také projela na tandemovém kole," uvedli správci jejího oficiálního webu. "S malou pomocí dokáže vstát ze židle a udělá několik kroků. S oporou dokáže chvíli chodit. To rádi vidíme."

Kvůli poranění mozku ještě nezvládne Pietersová mluvit. "Je proto pro ni složité se vyjádřit, což je pak těžké pro ni i pro nás," píše se na jejím webu.

Pokrok není lineární a dochází ke komplikacím. "Zdá se, že vše postupuje podle plánu, když najednou musíme znovu čelit realitě. Amy má epileptický záchvat a všichni panikaříme. Naposledy, kdy měla Amy záchvat, to znamenalo velké zhoršení. Naštěstí ale díky rychlému zásahu to nemělo pro Amy žádné další vážné důsledky, až na pochopitelnou únavu," uvádí web cyklistky.

Pietersová vyhrála v letech 2019-2021 třikrát za sebou na mistrovství světa v dráhové cyklistice bodovací závod dvojic s Kirsten Wildovou. Na silničním mistrovství Evropy 2019 zvítězila v závodu s hromadným startem a ve smíšené štafetě, v níž ve stejný rok získala zlato i na mistrovství světa.

Reklama