Hlavní obsah

Třikrát poražený, dvakrát zklamaný! Přesto jede ve žlutém trikotu lídra

Třikrát skončil na úvod Tour de France druhý, přesto se dokázal Wout van Aert obléknout do žlutého trikotu lídra nejslavnějšího cyklistického závodu. A udržel jej i pro čtvrtou klasikářskou etapu, která je v programu po pondělním volném dni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih třetí etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek

„Maillot jaune je jedna z nejikoničtějších věcí v cyklistice. Několikrát mi unikl, ale v sobotu jsem se konečně dočkal. Je to sen každého závodníka," vykládal Wout van Aert z týmu Jumbo Visma.

Belgický cyklista těsně prohrál páteční časovku. V sobotní obávané etapě však dokázal vysvléknout ze žlutého trikotu lídra svého přemožitele z úvodního dne Yvese Lampaerta z formace Quick Step Alpha Vinyl.

Ten si užíval den ve žlutém trikotu až do nájezdu na most přes Velký Belt. Obávaný úsek krátce před cílem přinesl hromadný pád ve středu pole. Lampaert z něho vyvázl bez zranění, ovšem musel vynaložit hodně úsilí, aby se za pomoci týmových kolegů vrátil zpět do hlavního pole. A ty mu dost možná následně chyběly ve finiši, v němž kvůli bonifikacím o pouhou jednu vteřinu ztratil pozici lídra.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Záběr na cyklisty během třetí etapy Tour de France.

Přestože Wout van Aert prohrál sobotní finiš s Jakobsenem, bonifikace jej vynesly do čela závodu. „Byl jsem zklamaný, že nemám etapové vítězství. Ale záhy jsem si uvědomil, že mám žlutý trikot," přiznal Wout van Aert.

Oblékl maillot jaune jako šestý mistr světa v cyklokrosu. Postupně Jean Robic, pak Rolf Wolfshohl, Klaus Peter Thaler, Adrie van der Poel a Mathieu van der Poel dokázali po triumfu v krosu ovládnout minimálně na den, nikdy však déle než na dva, průběžné pořadí Tour de France.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Peloton v akci během cyklistického závodu Tour de France.

Belgický lídr Tour de France usiloval o dílčí triumf i v neděli, kdy jej kolegové celý den pečlivě chránili a připravili mu pozici pro spurt. Ale zase z toho bylo jen druhé místo.

„Jet celý den ve žlutém bylo super. Jsem hrdý, že povezu dres lídra ve Francii. A současně naštvaný, protože Chris Laporte mi připravil skvělou pozici, ale já vyrazil moc brzy. Náš souboj se Saganem byl divoký, ale to je každý. Věřím si na úterní etapu a doufám, že konečně vyhraju," prohlásil sebevědomě Wout van Aert, jenž se musel sklonit v neděli před uměním Dylana Groenewegena.

Nizozemský závodník před dvěma lety srazil vítěze sobotní etapy, následně si odpykal devítiměsíční trest a změnil tým. „Triumf je pro všechny, kteří mě podrželi po událostech v roce 2020," pronesl Grenewegen, jenž tehdy čelil i výhrůžkám smrti.

Reklama