Hlavní obsah

Ustojí Vingegaard větší tlak? Formu i tým má excelentní, ale Pogačar je silnější, tvrdí cyklista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obhájce prvenství na Tour de France Jonas Vingegaard znovu patří mezi hlavní favority. Formu vyladil parádně. Podle dvojnásobného účastníka Staré dámy Petra Vakoče ale není psychicky tak dobře odolný jako jeho hlavní konkurent Tadej Pogačar. Potvrdí se to už v úvodních etapách nejslavnějšího cyklistického závodu, který startuje v sobotu v Bilbau?

Ustojí Vingegaard roli favorita? Příspěvek z pořadu Studio TourVideo: Sport.cz

 
Článek

Šestadvacetiletý dánský závodník překvapil už druhým místem na Tour de France 2021. O rok později se v týmu Jumbo-Visma dělil o roli lídra se slovinskou hvězdou Primožem Rogličem, ale po jeho pádech a následném odstoupení už nizozemská stáj jela jen na něj.

A Vingegaard své snažení dovedl až k úžasnému triumfu. „Je skvělý vrchař. Loni mě hodně překvapil. Má k dispozici extrémně silný tým. Jumbo-Visma bude na Tour dominovat a v tom bude mít velkou výhodu," mínil v pořadu Studio TOUR na Sport.cz bývalý český silničář Petr Vakoč.

Tentokrát mu v týmu bude Roglič chybět. „To je důležitý faktor. Roglič mu může scházet v důležitých kopcích, kdy mu loni pomohl, na druhou stranu se tým bude už od první etapy obětovávat jen pro Vingegaarda," podotýkal cyklistický redaktor Sport.cz Matěj Vybíral.

Dánský vrchař navíc ukázal parádní formu na osmidenním červnovém závodě Critérium du Dauphiné, kde suverénní zvítězil. „Formu má fenomenální. Byl na tom o třídu líp než ostatní soupeři. Určitě bude top favoritem a zdá se, že jediným závodníkem, který ho může ohrozit, je Pogačar," poznamenal Vakoč.

STUDIO TOUR s hostem Petrem VakočemVideo: Sport.cz

V porovnání těchto dvou hvězd současné cyklistiky však víc věří slovinskému jezdci. „Nejsem si jistý, že to Jonas ustojí psychicky. Pogačar má oproti němu podle mě výhodu, co se týče mentální odolnosti," tvrdil Vakoč. „Navíc se říká, že je mnohem snadnější Tour vyhrát poprvé, než prvenství obhájit. A to právě kvůli mentálnímu hledisku," doplnil.

Reklama