Hlavní obsah

Vakoč změnil disciplínu a už patří k elitě. Nebyl jsem zvyklý jet deset hodin v kuse, ale miluju to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už to vypadalo na konec kariéry, ale cyklista Petr Vakoč si našel novou lásku. Po konci na silnici se dvojnásobný účastník Tour de France vrhl na horská kola, ale ani u nich dlouho nevydržel. Ve 30 letech přesedlal na gravel, tedy speciální druh kola, takový kříženec mezi oběma disciplínami. A hned se zazářil druhým místem na jednom z největších závodů světa Unbound Gravel.

Petr Vakoč a současnost, příspěvek z pořadu Studio TOURVideo: Sport.cz

 
Článek

Vrcholové cyklistiky se stále nechce vzdát. „Trochu jsem změnil disciplínu a vrhnul se na gravel. Kolo je podobné silničnímu, ale jezdí se na širším plášti okolo 40 milimetrů. Je to na pomezí mezi silniční a horskou cyklistikou," vysvětloval Vakoč v pořadu Sport.cz Studio TOUR. „Je to populární hlavně v Americe, kde se jede spousta velkých a těžkých závodů," popisoval.

Rodák z Prahy překvapil druhou pozicí právě na závodě Unbound Gravel v Kansasu. „Tohle byl zrovna závod na 330 kilometrů. Ještě nikdy jsem neseděl tak dlouho na kole. Ani při těch nejtěžších etapách," líčil Vakoč.

V sedle strávil přes deset hodin. „Ale hrozně mě to baví a jsem na to dobře stavěný. Výkon jsem měl podobný jako při svých účastech na Tour de France, kdy jsem sjížděl úniky, což byla moje hlavní práce," pochvaloval si.

Po pořádné vytrvalostní šichtě přesto rozhodoval spurt ve finiši. „Celý den jsem jel vysoký výkon a musel jsem si schovat energii i do závěru. Je to fyzicky náročné, ale míň svázané taktikou. Není to tolik týmový sport, každý jede sám za sebe," popisoval rozdíly mezi gravelovými a silničními závody.

STUDIO TOUR s hostem Petrem VakočemVideo: Sport.cz

A Vakoč se do stále populárnější novinky nadchnul. „Je to jiný tip výkonu, který mi vyhovuje. Miluju projíždět novými místy a poznávat nové kraje. A navíc trávit čas na cestách, kde není provoz," liboval si.

Reklama