Hlavní obsah

VIDEO: Šílené. Cyklisté trpěli v mrazu a bojovali o přežití

Milán

Nejhorší den v kariéře. Tak popisovali mnozí cyklisté nedělní peklo v sedle, které nepříznivé počasí udělalo z tradiční klasiky Milán-San Remo. Kvůli sněžení a zmrzlému dešti to byl spíš cyklokros než silniční závod.

Cyklisté ve sněhové vánici.

 
Článek

Omrzlé rámy, venku vánice, závodníci jedoucí v kuklách. I takové obrázky byly k vidění na nedělní italské klasice. „Pořád mám tři ztuhlé prsty na každé ruce. Kdy se to vrátí do normálu?", napsal na Twitteru australský cyklista Mark Renshaw. „Ještě jsem nerozmrznul. Byl to nejchladnější den na kole v životě," přidal jeho krajan Matt Goss.

Z původních 298 kilometrů byl závod o 50 km zkrácen. Kvůli sněžení se nejelo na nejvyšší kopec Turchino. Před ním závodníci nasedli do týmových autobusů a hodinu pokračovali v teple. „Byl to prostě šílené. Jen nechápu, jak může někdo udělat takhle stupidní rozhodnutí. Skoro brečíme bolestí, jak jsme zmrzlí od první chvíle závodu, pak sedneme do autobusu a po hodině zase vezmeme mokré tretry, někteří i mokré oblečení, a pokračujeme dál," rozčiloval se na svém webu český cyklista Zdeněk Štybar.

Contador: Gratuluji každému, kdo dokončil

V autobuse se s ostatními členy týmu bavili o tom, zda má cenu dál pokračovat. „Nikdo nechtěl, ale co má člověk dělat, když další týmy chtějí? Jen se obléct a jít zase šlapat do zmrzlého deště se sněhem. Já se na kole v tu chvíli tak třásl, že jsem nebyl schopen držet řídítka rovně. Normálně jsem měl strach z pádu. Na kopci Cipressa jsem dostal křeče úplně do všech partií těla. Bylo to fakt o zdraví," dodal cyklista stáje Omega Pharma-Quick Step.

„Některé úseky bychom lépe zvládli na běžkách, říkal Australan Goss po závodě, který ve spurtu vedoucí sedmičky vyhrál Němec Ciolek těsně před Slovákem Saganem. „Po těch obrázcích, které jsem viděl, gratuluji každému, kdo dokončil," vysekl závodníkům poklonu Španěl Alberto Contador, který v závodě nestartoval. „Byly tam momenty, kdy jsem si říkal, že jsem si vybral špatný sport," přiznal Ital Vincezo Nibali z Astany.

Byl jedním z 65 startujících, kteří nedokončili. Klasifikováno bylo 135 lidí, mezi nimi i 66. Štybar. „Nibali byl zmrzlý, to je celé," reagoval sportovní ředitel Astany Alexandr Shefer. „Nemohl držet řídítka ve sjezdu a v takové situaci by jen riskoval. Vítězem tohoto závodu bylo počasí," dodal.

Reklama

Související témata: